Az iráni Forradalmi Gárda vezetője bosszút esküdött

iráni tüntetők
Gyászolók amerikai és izraeli zászlókat égetnek az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a búcsúztatásán Teheránban 2020. január 6-án.
Vágólapra másolva!
Bosszúval fenyegette az Egyesült Államokat kedden Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka Kermánban, az amerikai dróntámadásban meggyilkolt Kászim Szulejmáni iráni tábornok temetésén mondott gyászbeszédében. Közben kedden törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket az iráni parlament, a Szulejmáni iráni tábornok megölésére adott újabb reakcióként - jelentették helyi hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Szalami, akinek a szavaira a tömeg egyebek közt a "Halál Izraelre!" és "Halál Amerikára!" jelszavakat skandálta.

A Hámenei ajatollah sajtóirodája által közreadott képen Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (k) imádkozik az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának, és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a koporsója előtt Teheránban 2020. január 6-án. Hámenei mellett balról Haszan Róháni iráni elnök Forrás: MTI/EPA/Hámenei ajatollah sajtóirodája/-

Ugyancsak kedden hírügynökségek arról tudósítottak, hogy

Németország a 120 fős iraki kontingensének egy részét ideiglenesen a szomszédos Kuvaitba és Jordániába vezényelné át.

Heiko Maas német külügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a csapatmozgás a kontingensnek a Bagdadban és a fővárostól északra található at-Tádzsiban állomásozó katonáit érintené.

Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét pénteken Donald Trump amerikai elnök utasítására Bagdadban célzottan likvidálták.

Gyászolók amerikai és izraeli zászlókat égetnek az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a búcsúztatásán Teheránban 2020. január 6-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez.

A tábornok koporsója vasárnap érkezett Iránba, ahol először Ahvázban tartottak felette gyászszertartást, ezután két iráni síita szent városba, Meshedbe és Komba szállították, majd Teheránba, ahol Hamenei mondta el az iszlámban hagyományos temetési imát. A koporsó végül kedden érkezett a tábornok szülővárosába, a dél-iráni Kermánba.

Ezrek búcsúztak Teheránban 2020. január 6-án Kászim Szulejmáni iráni tábornoktól Forrás: MTI/EPA/Hámenei ajatollah sajtóirodája/-

Ilyen, több várost érintő gyászceremóniára eddig nem volt példa,

még Khomeini ajatollahnak, az 1979-es iráni iszlám forradalom vezérének, az ország későbbi vezetőjének a halálakor sem rendeztek ehhez hasonlót.

A csapásra válaszul Irán vasárnap bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

Az iráni parlament hírügynöksége, az ICANA által közreadott képen a képviselők jelszavakat skandálnak Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának a portréjával a kezükben a teheráni parlamentben 2020. január 7-én. A parlament az ülés folyamán törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket a Szulejmáni tábornok megölésére adott újabb reakcióként. Forrás: MTI/EPA/ICANA/-

Trump a Twitter közösségi portálon csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha Teherán bosszút állna Szulejmáni likvidálásáért.

Az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot. A nem kötelező erejű döntés azt követően született, hogy az iraki politikusokat, köztük Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfőt is felháborította a Szulejmáni elleni amerikai dróntámadás.