Nem nyitott ki az Ausztrál Nemzeti Galéria a pusztító bozóttüzek miatt

Ausztrália, bozóttűz
Canberra, 2020. január 5. Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává. MTI/EPA/AAP/Lukas Coch
Vágólapra másolva!
A Canberrában lévő Ausztrál Nemzeti Galéria hétfőn nem nyitott ki, hogy a személyzet és a látogatók egészségén kívül megóvja a várost beborító sűrű füsttől a festményeket is, köztük értékes Matisse- és Picasso-képeket, amelyeket Franciaországból kaptak kölcsön egy kiállításra.
Vágólapra másolva!

Az országszerte tomboló bozóttüzek miatt hétfőn rosszabb volt a levegő az ausztrál fővárosban, mint a világ bármely más nagyvárosában. Canberrát ezekben a napokban sötét felhőként borítja be a keleti parton és a szárazföld belsejében égő tüzek sűrű füstje.

Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

Számos üzlet és iroda sem nyitott ki hétfőn, hogy ne veszélyeztesse alkalmazottai egészségét.

- indokolta a szokatlan zárva tartást a nemzeti galéria.

Az intézmény időszaki kiállításán Matisse- és Picasso-festmények láthatók, köztük a Picasso feleségét, Olgát, és szeretőjét, Marie-Therese-t ábrázoló portrék, amelyeket a párizsi Picasso Múzeumtól kaptak kölcsön.