Elvesztette a bizalmi szavazást a spanyol baloldali miniszterelnök

parliament government voting Horizontal
Spanish caretaker prime minister, socialist Pedro Sanchez, leaves after voting during the second day of a parliamentary investiture debate to vote for a premier at the Spanish Congress (Las Cortes) in Madrid on January 5, 2020. - Spain's parliament rejected Socialist leader Pedro Sanchez's bid to be reappointed as prime minister today, but he is on track to win a second confidence vote in two days when he will need a simple majority -- more yes votes than no -- to become premier for another term. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Pedro Sanchez baloldali spanyol miniszterelnök az első szavazási fordulóban nem kapta meg a parlament bizalmát. Jövő héten újabb kör jön. 
Vágólapra másolva!

Nem sikerült az első kísérletre megszerezni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnöknek.

A bizalmi szavazáson Sánchezt 166 képviselő támogatta, ebből 120 szavazat saját pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) soraiból érkezett,

35 a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) képviselőitől, további tizenegyet pedig baloldali és regionális pártok képviselőitől kapott.

Nem sikerült megszereznie a többséget a baloldali kormányfőjelöltnek Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 350 tagú képviselőházban abszolút többséget, legalább 176 szavazatot kellett volna szereznie a kijelölt miniszterelnöknek. A második fordulóban, amelyet jövő héten kedden tartanak, már elegendő lesz az egyszerű többség.

A novemberi választásokon győztes szocialisták vezetője reméli, hogy a jövő héten megkapja a bizalmat annak érdekében, hogy meg tudják alakítani a kisebbségi koalíciós kormányt a Podemos párttömörüléssel.

A PSOE és a Podemos még november közepén, közvetlenül a választások után kötött előzetes koalíciós kormányzati megállapodást,

de együtt is kisebbségben vannak, 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős alsóházban.