Este 7-ig tart a horvát elnökválasztás második fordulója

vote Horizontal
Zoran Milanovic és Kolinda Grabar-Kitarovic
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Horvátországban: vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek.
Vágólapra másolva!

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett - Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje - vasárnap újra megmérkőzik egymással.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be.

Zoran Milanovic és Kolinda Grabar-Kitarovic Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat.

Az elnökjelöltekre 6533 helyen adhatja le voksát a szavazásra jogosult valamivel több mint 3,8 millió polgár, belföldön 6 409, külföldön pedig 124 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 47 országban lehet az urnákhoz járulni.

A választói névjegyzékbe csak azok kerülhetnek be, akiknek érvényes bejelentett lakcímük és személyi igazolványuk is van Horvátországban. Ami a diaszpórát és a szomszédos országokban élő - például a nagyszámú, horvát állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező boszniai horvátokat - illeti, közülük csak azok szavazhatnak, akik regisztrálták magukat a választói névjegyzékbe.
A szavazópolgárok 19 óráig adhatják le voksaikat.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.