Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a Nissan volt vezére ellen

Horizontal
Carlos Ghosn
Vágólapra másolva!
A japán államügyészség vasárnap vizsgálatot indított Carlos Ghosn korábbi Nissan-vezér ügyében, aki a múlt héten szökött meg tokiói házi őrizetéből.
Vágólapra másolva!

Szaito Takahiro, Tokió helyettes államügyésze a vizsgálatot bejelentő közleményben leszögezte: Ghosn semmibe vette az ország törvényeit, szökése pedig bűncselekménnyel ér fel.

Sikkasztással vádolják

Mori Maszako japán igazságügyi miniszter szintén úgy vélte, a szökésre nincs elfogadható magyarázat, egyúttal elutasította az üzletembernek az ázsiai ország igazságszolgáltatásával kapcsolatos bírálatát.
A Japánban sikkasztással vádolt libanoni-brazil-francia üzletember, aki egyebek közt libanoni állampolgársággal is rendelkezik, a múlt vasárnap Törökországon át érkezett Bejrútba.

- szögezte le hétfőn az üzletember, hozzátéve, hogy Japánban eleve bűnösnek tekintették és túszul ejtették.

Carlos Ghosn Forrás: AFP/Ludovic Marin

Japánban börtön várja

Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, így már soha nem térhet vissza Japánba úgy, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia.

Libanonnak nincs kiadatási egyezménye Japánnal.

Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból.

Egyszer már elengedték

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki ellene, amelyet csütörtökön Bejrútban megkaptak az illetékes belügyi hatóságok, és továbbították a bíróságnak. Intézkedés egyelőre nem történt.