Remekművek, világsztárok meg a politikai korrektség terrorjának megfelelni akaró filmek harcolnak ma este a Golden Globe-ért

THE IRISHMAN
THE IRISHMAN 2019 de Martin Scorsese visuel d'affiche Joe Pesci Robert De Niro Al Pacino. COLLECTION CHRISTOPHEL © Netflix - Fabrica de Cine - STX Entertainment - Sikelia Productions - Tribeca Productions
Vágólapra másolva!
Ma este adják át 77. alkalommal a Golden Globe-díjakat a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben. Ahogy ilyenkor szokásos: remekművek, nagy színészek és rendezők, meg persze a politikai korrektség terrorjának megfelelni akaró filmek küzdenek a díjakért. 
Vágólapra másolva!

A gála házigazdája ismét - immáron ötödik alkalommal - Ricky Gervais brit színész-komikus lesz, aki korábban azt ígérte, ez lesz az utolsó alkalom, hogy elvállalta a felkérést. A Golden Globe-gála nagyköveteinek idén először választottak fiúkat: Paris és Dylan Brosnan, Pierce Brosnan két fia segít a díjak átadásánál.

A jelöltek között Az ír, A két pápa és a Házassági történet című film is

A Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet 25 filmes és televíziós kategóriában osztja ki elismeréseit. A filmek közül Noah Baumbach Házassági történet című rendezése kapta a legtöbb, hat jelölést, és Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza követi öt jelöléssel. Mindkét alkotás a Netflix produkciójában készült - és nyugodtan írhatjuk, hogy két kivételesen jó filmről van szó. Scorsese alkotása nevezhető remekműnek is.

A legjobb drámai film díját a Joker, Az ír, a Házassági történet, az 1917 vagy A két pápa kaphatja. Egyébként A két pápát is a Netflix gyártotta. A vígjáték vagy musical kategóriában pedig A nevem Dolemite, a Jojo Nyuszi, a Tőrbe ejtve, a Rocketman és Tarantino remekműhöz közeli filmje, a Volt egyszer egy Hollywood kaphatja a díjat.

Robert De Niro Az ír című filmben Forrás: Netflix

Martin Scorsese filmjéről - Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci és Harvey Keitel a négy főszereplő - korábban, részletesen itt írtunk.

Házassági történet Forrás: Netflix

A Házassági történet a korábban Oscarra is jelölt Noah Baumbach legújabb filmje. Scarlett Johansson kivételes alakítást nyújt a filmben. A bizonyos tekintetben Bergman- és Woody Allen-filmekre emlékeztető, de ettől függetlenül rendkívül eredeti alkotás - Az ír és a Volt egyszer egy Hollywood mellett - az Oscar-díj fő esélyese is.

A rendezők közül a dél-koreai Bong Dzsun Ho (Élősködők), a korábban az Amerikai szépséggel Oscar-díjat nyert Sam Mendes (1917), Todd Philips (Joker), Martin Scorsese (Az ír) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood) esélyes a díjra.

Martin Scorsese (középen) a legjobb rendezőnek járó díjat is elnyerheti, mellette Robert De Niro és Al Pacino Forrás: Getty Images/2019 Jeff Spicer/Jeff Spicer

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a kínai-amerikai The Farewell, a francia Nyomorultak, a spanyol Fájdalom és dicsőség, a dél-koreai Élősködők és a szintén francia Portré a lángoló fiatal lányról szerepel a jelöltek között.

A Nyomorultak egyébként 2019 legnagyobb francia filmsikere volt. Egy elsőfilmes, 40 éves, Malin született, elsőgenerációs bevándorló készítette, Cannes-ban a zsűri díját kapta, most pedig Golden Globe-díjra jelölték és - az Akik maradtak című magyar filmmel együtt - szerepel az Oscar-díj szűkített, tízes listáján, a nemzetközi filmek kategóriájában. A Párizs elővárosában játszódó, migránsok és rendőrök közti konfliktusról szóló film Macron által is ünnepelt rendezőjéről kiderült, hogy köztörvényes bűnöző. Éveket ült börtönben, mert korábban a barátjával - éppen a muszlim valláshoz kapcsolódó saria miatt, amihez ragaszkodtak - elrabolt és megkínzott egy embert, sőt, fel is akarták gyújtani, azaz meg akarták ölni, de nem sikerült, mert a foglyuk megszökött.

A külföldi film díjáért küzdő öt filmből négy a cannes-i fő díjak nyertese. Az Élősködők nagyon jó film voltaképpen a kiszolgáltatottságról, és ez a fő esélyes is. Almodovar filmje, a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas tökéletes színészi játéka miatt felejthetetlen. A Nyomorultak - kétségtelenül hatásos filmes eszközökkel - a migráció propagandafilmje, Ladj Ly rendező a francia társadalmat tartja felelősnek az első- és másodgenerációs bevándorlók bűneiért. A film egyik pozitívnak szánt figurája egyébként egy szalafista, azaz szélsőségesen radikális muszlim. A Portré egy lángoló fiatal lányról, a másik francia jelölt pedig egy több jelenetében is szépen megkomponált film, de nyilvánvaló a propagandisztikus szándék. Egy leszbikus szerelem története az ezerhétszázas évek végéről egy fiatal arisztokrata lány és egy festőlány között, ez a film fő szála, a másik pedig a cselédlány sajátos küzdelme, hogy elvetesse magzatát...

Részlet a Les Misérables (A Nyomorultak) című filmből Forrás: AFP/Collection Christophel/SRAB Films - Rectangle Productions - Lyly Films/Srab Films - Rectangle Productio

A színészek mezőnyében a Jojo Nyusziban szereplő 12 éves Roman Griffin Davis, Adam Driver (Házassági történet) vagy Joaquin Phoenix (Joker) is díjazott lehet, a színésznőknél pedig Awkwafina (The Farewell), Saoirse Ronan (Kisasszonyok) és Renée Zellweger (Judy) nevét is emlegetik a lehetséges győztesek között.

A televíziós pályafutást elismerő Carol Burnett-díjat Ellen DeGeneres, a filmes életművet jutalmazó Cecil B. DeMille-díjat pedig Tom Hanks veheti át.

Mellékszereplőként kapott jelölést a színészek közül Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (A két pápa), Al Pacino (Az ír), Joe (The Report), az epizódszerepben kiemelkedő színésznők közül pedig Kathy Bates (Richard Jewell, Annette Bening (The Report), Laura Dern (Házassági történet), Jennifer Lopez (A Wall Street pillangói) és Margot Robbie (Botrány) lehet díjazott.

A legjobb filmzene kategóriában a Joker, a Kisasszonyok, a Házassági történet, az Árva Brooklyn és az 1917 lett jelölt.

Az animációs filmek közül a Jégvarázs 2., a Toy Story 4., Az oroszlánkirály, az Így neveld a sárkányodat 3. és A hiányzó láncszem című produkciót jelölték a díjra a hollywoodi tudósítók.

A tévés kategóriákban a vígjáték mezőnyből a Barry, a Fleabag, a The Kominsky-módszer, a The Marvelous Mrs. Maisel és A politikus kapott jelölést a sorozatok közül. A legjobb drámasorozat díjára pedig a Hatalmas kis hazugságok, A korona, a Megszállottak viadala, a The Morning Show és az Utódlás esélyes.

A Csernobil is díjat nyerhet Forrás: HBO

A legjobb tévéfilm vagy úgynevezett rövid-sorozat díját a 22-es csapdája, a Csernobil, a Fosse/Verdon, A legharsányabb hang vagy a Hihetetlen kaphatja.

A vígjátéksorozatokban játszó színészek közül Michael Douglas, Bill Hader, Ben Platt, Paul Rudd és Rami Yousef lett jelölt, a színésznők közül pedig ebben a mezőnyben Christina Applegate, Rachel Brosnahan, Kirsten Dunst, Natasha Lyonne és Phoebe Waller-Bridge kaphat Golden Globe-díjat.
A drámasorozatok színészmezőnyéből Brian Cox, Kit Harington, Rami Malek, Tobias Menzies és Billy Porter kapott jelölést. A színésznőknél Jennifer Aniston, Olivia Colman, Jodi Comer, Nicole Kidman vagy Reese Witherspoon kaphatja a díjat a hollywoodi külföldi újságíró-testület szavazatai alapján.

A Golden Globe műsorát először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik vagy tesznek úgy, mintha élveznék a szórakoztatónak szánt gálát. Idén az erőszakos, a valódi tartalomra nem figyelő, evégből komikus látszat-zöldpropaganda miatt a teljes menü vegetáriánus lesz, sőt - és így már szinte meg is nyerte Hollywood a klímaháborút - újrahasznosítják a vörös szőnyeget.