Biztonságba helyezték az ausztrál strandról kimentett embereket

S20200012 Horizontal
A partszakaszt csak kétéltű járművel tudták megközelíteni
Vágólapra másolva!
Melbourne közelébe érkezett meg szombat reggel, húszórás hajóutat követően a délkelet-ausztráliai Mallacoota tengerparti üdülőhelyről kimenekítettek első csoportja.
Vágólapra másolva!

Szilveszterkor mintegy négyezer ember keresett menedéket a bozóttűz elől Mallacoota tengerparti strandján. A térségben tombolt az egyik leghevesebb tűz, amely teljesen elzárta a menekülés lehetőségét a szárazföldön. A hatóságok szerint hetek telhetnek el, amíg a területről vezető utakat ismét használni lehet majd. A rendkívül heves bozóttüzekben eddig Ausztrália-szerte 21 ember halt meg. Szeptember óta mintegy 5 millió hektárnyi területet perzseltek fel a lángok.

Emily Wellington, 16 éves lány, az egyik kimenekített, aki két hétre érkezett az üdülőhelyre ismerőseivel, azt mondta, a menekülés közben elszakadt szüleitől, és nagyon félelmetes volt a lángok látványa. A lány egyike volt annak a 58 asztmás embernek, akit elsőként evakuáltak. Azért esett rájuk a választás, hogy ne hatalmasodjon el rajtuk a tűz miatt kialakult asztmájuk.

Egy másik lány, Darcy Brown arról beszélt, hogy a lángok nagyon hirtelen érték el településüket. Az ég teljesen vörösbe borult, majd nem sokkal később a táj elszenesedett. A lángok hihetetlen sebességgel terjedtek.

A partszakaszt csak kétéltű járművel tudták megközelíteni Forrás: AFP/Helen Frank

A lányok egy, a Melbourne-től 65 kilométerre délkeletre fekvő, menedékközpontban beszéltek megpróbáltatásaikról az után, hogy az ausztrál haditengerészet Sycamore nevű hajójával mások társaságában megérkeztek. Egy nagyobb hajóval később mintegy ezer embert szállítanak el az üdülőhelyről, ez a csoport szombat délután érkezik.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Scott Morrison ausztrál kormányfő szombaton - az ország történetében példa nélküli - mozgósítást rendelt el, amelynek keretében behívnak háromezer tartalékos katonát, hogy segítsék az oltási munkálatokat. A politikus, akit heves bírálatok értek a szeptember óta tartó helyzet kezeléséért, hangoztatta, hogy a lépéssel több embert, repülőgépet és hajót vetnek be a lángok megfékezésére.