Másfél nap késéssel terrorista akciónak minősítették a tegnapi párizsi muszlim terrortámadást

franciaország, terror
Villejuif, 2020. január 3. Rendőrök a Párizs közelében fekvő Hautes-Bruyeres parkban, Villejuifben elkövetett késelés helyszínén 2020. január 3-án. Egy ember életét vesztette, több megsebesült, amikor egy férfi rátámadt a parkban lévőkre. Az elkövetőt a rendőrök agyonlőtték. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
Terrorizmussal kapcsolatos üggyé minősítették a Párizsban pénteken történt késes támadást, amely során egy ember meghalt, két nő pedig megsebesült - közölte szombaton a francia nemzeti terrorellenes ügyészség.
Vágólapra másolva!

A nyomozók szombaton kiderítették, hogy

a támadó, akit rendőrök agyonlőttek, korábban radikalizálódott, és készült a támadásra.

A nyomozás így igazolta a terrorizmussal kapcsolatos gyilkosság és gyilkossági kísérlet gyanúját.

Laure Beccuau créteil-i ügyész szombaton közölte, hogy a támadó egy 22 éves férfi volt, hosszú és súlyos pszichiátriai kórtörténettel.

Pár éve, 2017 májusában vagy júliusában tért át az iszlám hitre, és a támadás során többször is azt kiabálta: "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas).

A nyomozók még átnézik a támadó mobiltelefonjait és számítógépeit. Bűntársat nem azonosítottak.

Rendőrök a Párizs közelében fekvő Hautes-Bruyeres parkban, Villejuifben elkövetett késelés helyszínén 2020. január 3-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Philippe Bugeaud, a francia bűnügyi rendőrség igazgatóhelyettese elmondta, hogy

egy búcsúlevelet - amelynek részleteit nem ismertették - és az iszlámról szóló néhány könyvet találtak a támadó táskájában.

Némely könyv a szalafizmusról szól, amelyet széles körben a szunnita iszlám szigorú értelmezésének tartanak.

Az eset Párizs egyik külvárosában, Villejuifben történt egy parkban. A támadásban megsebesült két nő már elhagyta a kórházat.