Donald Trump: Az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban

Horizontal POLITICS PERSON-POLITICS PRESIDENT HEADSHOT SPEAKING GESTURE évvégi
US President Donald Trump speaks to reporters upon his return to the White House on March 24, 2019 in Washington, DC after spending the weekend in Florida, declaring he had been completely exonerated after his campaign was cleared of colluding with Russia in the 2016 election campaign. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök péntek délután a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában tett rövid nyilatkozatában azt mondta, az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban. Donald Trump szerint Kaszám Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges alakulatának parancsnokát akció közben kapták rajta, és így végeztek vele.
Vágólapra másolva!

Donald Trump azt mondta, hogy a célzott támadást az ő parancsára hajtották végre.

– mondta.

Az elnök közlése szerint Szulejmáni küszöbön álló merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen. Mint mondta, a korábban iraki célpontok elleni támadásokat és a bagdadi nagykövetség elleni akciót szintén ő (Szulejmáni) irányította, sőt, ő vezette a teheráni kormányzat elleni korábbi tüntetések elfojtását is.

Donald Trump azt mondta, az iráni rezsim agressziójának a térségben - beleértve az általa támogatottak destabilizáló tevékenységét is - véget kell érnie és most kell véget érnie.

– mondta, és egyúttal mély tiszteletéről biztosította az irániakat.

Trump ismét elmondta, hogy kész és felkészült bármilyen akcióra annak érdekében, hogy megvédje az amerikaiakat.

Donald Trump Forrás: AFP/Eric Baradat

Beszéde előtt nem sokkal Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban közleményt adott ki, amelyben tudatta: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Mohammad el-Halboszival, a bagdadi parlament elnökével. A közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget Irakban és az egész térségben.

Közben a Fehér Ház egyik tisztségviselője újságírókkal közölte, hogy

az amerikai kormányzat a Kazáli Hálózat nevű iraki síita paramilitáris csoport terrorista szervezetté nyilvánítására készül.

A Pentagon (védelmi minisztérium) megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány újabb katonákat küld a térségbe. A tárca szóvivője szerint a katonákat Kuvaitba telepítik.