Példátlan pusztítást végzett az ausztrál bozóttűz az állatvilágban

ausztrál bozóttűz
Tűzoltó egy juhnyáj mellett az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűz füstjében
Vágólapra másolva!
Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben - számította ki a Sydney-i Egyetem ökológusa, Chris Dickman.
Vágólapra másolva!

Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne.

Pénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában, amelynek fővárosa Sydney.

A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el vagy rongáltak meg.

A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolc ezen a héten.

Tűzoltó egy juhnyáj mellett az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűz füstjében 2019. december 19-én, amikor szükséghelyzetet hirdettek az államban az erdőtüzek és a rendkívüli hőség miatt Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdő- és bozótirtás.

A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél - hangsúlyozta a Sydney-i Egyetem közleménye.

A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófát képeznek a fauna szempontjából - jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést

az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma.

Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként - mutatott rá a kutató.