Az amerikai kormány megkezdte a migránsok áttoloncolását Arizonából Mexikóba

migráció, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, határ
Central American migrants are arrested by US Border Patrol agents after jumping over the metal barrier separating Playas de Tijuana in Mexico from the United States, on December 2, 2018, as seen from Playas de Tijuana. - Thousands of Central American migrants, mostly Hondurans, have trekked for over a month in the hopes of reaching the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
November óta 600 migránst fogtak el az amerikai-mexikói határ amerikai oldalán, az arizonai Tucson közelében. A migránsokat eddig a texasi El Pasóba szállították, majd onnan küldték őket tovább. Most viszont a mexikói oldalon fekvő Nogales városába küldik őket, hogy ott várják meg, amíg sor kerül a menedékkérelmük elbírálására.
Vágólapra másolva!

A migránsok kitoloncolása az úgynevezett Maradj Mexikóban! nevű program keretében zajlik. Ezt a programot az amerikai kormányzat egy éve, a Közép-Amerikából megindult nagy migránsáradat idején hirdette meg. Lényege az, hogy

a migránsoknak a határ mexikói oldalán kell várakozniuk mindaddig, amíg a menedékkérelmüket az amerikai illetékes bíróságon elbírálják.

Ez egyébként hónapokba is telhet.

A The Wall Street Journal idézte az egyik, meg nem nevezett határőrt, aki elmondta, hogy csak csütörtökön 18 migránst fordítottak vissza a határról Mexikóba. A migránsok

kaptak egy hivatalos papírt arról, hogy mikor kell majd megjelenniük a texasi El Pasóban

létrehozott bevándorlási bíróság előtti meghallgatáson. Addig Nogalesban kell várakozniuk.

November óta mintegy 600 migránst fogtak el az amerikai-mexikói határ amerikai oldalán (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Pedro Pardo

November óta mintegy 600 migránst fogtak el az amerikai-mexikói határ amerikai oldalán, az arizonai Tucson közelében. Mostanáig a hatóság szállította őket buszokkal a texasi El Pasóba, ott a bíróságon megkapták a meghallgatáshoz szükséges idézést, majd onnan toloncolták át őket a mexikói oldalon fekvő Ciudad Juárezbe.

Ez a "buszoztatás" azonban január elsejétől megszűnt. Mint Roy Villareal, a tucsoni határvédelmi szervek egyik vezetője a The Wall Street Journal riporterének elmondta: részben pénzt takarított meg a határőrség azzal, hogy többé nem szállítja a migránsokat, részben pedig a migránsok fogva tartásának ideje is jelentősen megrövidült így. El Paso mellett bevándorlási bíróságok működnek még a kaliforniai San Diegóban, az arizonai Eagle Pass városkában és a texasi Laredóban is. Laredóban egyébként egy óriási sátorban alakították ki a bevándorlási bíróság hivatalát.