Marad a szigorú bevándorláspolitika Ausztriában

KURZ, Sebastian; KOGLER, Werner; SAVOYAI Jenő; VAN DER BELLEN, Alexander
Bécs, 2020. január 2. Sebastian Kurz, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) és Werner Kogler, az osztrák Zöldek vezetője kezet fog sajtóértekezlükön, miután megállapodtak a kormányalakításról Savoyai Jenő herceg téli palotájában, Bécsben 2020. január 1-jén. Alexander Van der Bellen osztrák államfő 2019. október 7-én adott kormányalakítási megbízást Kurznak. MTI/EPA/Florian Wieser
Vágólapra másolva!
A kormányalakítás során a zöldeknek kellett engedniük a választásokon hat százalékponttal erősödő néppárttal szemben, sok pontot sikerült megtartani az előző kormányban szereplő szabadságpárt szigorú bevándorlási politikájából - például a kiutazási központok megtartását, valamint a kitoloncolás előtti védőőrizetet - mondta Kiszelly Zoltán az osztrák koalíciós megállapodásról. 
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) programja lesz a meghatározó az új osztrák szövetségi kormányban - jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus.

A szakértő elmondta, hogy Ausztriában csaknem száz napig elhúzódó kormányalakítás után jutott egyezségre a néppárt az Osztrák Zöld Párttal. Az új kormánykoalícióban a zöldek az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) váltják a néppárt mellett.

Sebastian Kurz, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) és Werner Kogler, az osztrák Zöldek vezetője kezet fog sajtóértekezletükön, miután megállapodtak a kormányalakításról Savoyai Jenő herceg téli palotájában, Bécsben Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Kiszelly Zoltán szerint a kormányalakítás során a zöldeknek kellett engedniük a választásokon hat százalékponttal erősödő néppárttal szemben.

Hozzátette, hogy

sok pontot sikerült megtartani az előző kormányban szereplő szabadságpárt szigorú bevándorlási politikájából - például a kiutazási központok megtartását, valamint a kitoloncolás előtti védőőrizetet.

A zöldek a klímapolitikára próbálnak összpontosítani, ezt szimbolikusan azzal érik el, hogy az energiaszektort, a közlekedést és a környezetvédelmet egy szuperminisztérium alá rendelték, zöld miniszterrel, de kapnak egy "felügyelőt", egy néppárti államtitkárt - mondta.