Több mint 74 ezer migráns érkezett tavaly Görögországba

Vágólapra másolva!
Több mint 74 ezer menedékkérő érkezett tavaly Görögországba Törökországból, ami 47,2 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

A migránsok nagy része (59 457) a tengeren érkezett, ami 83 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló adataihoz képest, miközben a görög-török szárazföldi határon érkezők száma 17,4 százalékkal, 14 891-re csökkent.

Az égei-tengeri Leszbosz szigete 26 974 menedékkérőt fogadott, ezt követi Számosz (10 711) és Híosz (7990).

Az UNHCR adatai szerint a görög szigeteken tartózkodó menekültek 35 százaléka gyerek, többségük 12 éves kor alatti – átlagosan minden hatodik gyerek kísérő nélkül érkezett –, és 22 százalékuk nő.

Az érkezők számának növekedésével

a szigeten található táborokban uralkodó életkörülmények, amelyek eleve rosszak voltak, tovább romlottak.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint mintegy 42 ezer migráns tartózkodik jelenleg az égei-tengeri szigeteken olyan táborokban, amelyek legfeljebb 8500 ember befogadására alkalmasak.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a migrációs válság kezelése az első komoly "erőpróba" Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök kormánya számára, aki ígéretet tett arra, hogy

drasztikusan csökkenti az újonnan érkezők számát, és tehermentesíti a szigeteket.

Ezért szigorított a menedékjoghoz való hozzájutás feltételein, megígérte, hogy felgyorsítja a Törökországba való visszaküldését azoknak, akiknek a nemzetközi védelem iránti igényét elutasítják, másokat pedig gyorsan átszállítanak az ország kontinentális részére. Bár a görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást,

a szigeteken zsúfolódó emberek száma nő.

A rendőrség szerint 2019-ben mindössze 48 embernek kellett visszamennie Törökországba.