Ezek lesznek 2020 legfontosabb külpolitikai eseményei

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION CHRISTMAS DECORATION CHRISTMAS LIGHTS PASSER-BY NIGHT
A woman walks past large numbers for the upcoming year 2020, as part of Christmas and New Year decorations in central Moscow on December 15, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Idén is több kulcsfontosságú voksolás lesz világszerte, ezek közül is kiemelkedik a november 3-i amerikai elnökválasztás. Térségünkben Szerbiában, Szlovákiában és Romániában új parlamentet választanak, míg Lengyelországban az elnöki székért várható öldöklő küzdelem. Az alábbiakban a legfontosabb eseményeket vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

Január 11-én általános választásokat tartanak Tajvanon, az elnöki posztért újraindul Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen). A tét a Kínai Népköztársasággal való viszony alakulása. A kampány hajrájában azt mutatják a kutatások, hogy Tsai képes lesz megőrizni a posztját, így pedig tovább erősödhetnek a tajvani-amerikai kapcsolatok, szemben a Kínával való barátságosabb viszonyra törekvő irányzatokkal.

Tsai Ing-wen jelenlegi tajvani elnök a januári választás legfőbb esélyese Forrás: AFP/Sam Yeh

Január 26-án tartományi voksolást tartanak Burgenlandban. A tartományt a szociáldemokraták a szabadságpárttal közösen irányították eddig. Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy a szociáldemokraták közel lesznek az abszolút többség megszerzéséhez, így nagy valószínűséggel a Zöldekkel, vagy a néppárttal folytathatják a kormányzást.

Hans Peter Doskozil (jobboldalt) várhatóan továbbra is Burgenland tartomány élén marad Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Február 3-án szokás szerint az iowai jelölőgyűléssel kezdődik meg a választási év az Egyesült Államokban. A mostani állás szerint a demokrata párton belül Pete Buttigieg áll nyerésre Iowában, de szorosan követi őt Bernie Sanders és Joe Biden is.

Pete Buttigieg vezet egyelőre Iowában, de a demokrata elnökjelöltségért való verseny egyelőre teljesen nyitott Forrás: AFP/2019 Getty Images/Joe Raedle

Február 23-án tartományi választásokat tartanak Hamburgban, amelyet a szociáldemokraták irányítanak – ez az egyetlen ilyen szinten tervezett voksolás Németországban. Várhatóan szocdem-zöld koalíció alakul majd a választást követően az észak-német városban.

Február utolsó napján megválasztják a szlovák parlament tagjait. A tét a Smer (Irány) kormánypárt uralma, illetve a részlegesen összefogó felvidéki magyar pártok szereplése.

A mostani állás szerint azt sem lehet kizárni, hogy 11 párt kerül majd a parlamentbe,

így pedig csak négy-öt párt tud majd valamilyen többséget létrehozni. Mindez pedig egy nagyon instabil helyzethez vezethet északi szomszédunkban, és azt sem lehet kizárni, hogy rövid időn belül előrehozott választást tartanak az országban.

Nagyon sok párt kerülhet a szlovákiai parlamentbe február 29-én Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Daniel Kalker

Március 2-án példátlan módon egy év leforgása alatt immár harmadszor szólítják az urnákhoz az izraelieket. A mostani állás szerint továbbra sem lehet látni, hogy milyen többség jöhet létre a két nagy blokk (Likud és a Kék-Fehér-választási szövetség) által alkotott politikai térben, ha egyikük sem szerez többséget.

Március közepén helyhatósági voksolást tartanak Franciaországban. A tavalyi európai parlamenti megméretést követően ez Emmanuel Macron politikájának újabb nagy tesztje a sárgamellényes-mozgalom demonstrációi, illetve a nyugdíjreform elleni megmozdulások közepette, elnökségének harmadik évében. Párizs irányításáért újraindul Anne Hidalgo szocialista főpolgármester.

Emmanuel Macronra komoly megmérettetés vár március közepén Forrás: AFP/Hector Retamal

Április 26-án parlamenti választásokat tartanak Szerbiában. A tét az, milyen irányt vesz a 2025-ös EU-csatlakozásában reménykedő nyugat-balkáni szomszédunk, illetve a vajdasági magyar erők szereplése. Nagy valószínűséggel a kormányzó Szerb Haladó Párt képes lesz megszerezni az abszolút többséget.

Aleksandar Vucic Szerb Haladó Pártja az április választás legnagyobb esélyese Forrás: AFP/DPA/Monika Skolimowska

Májusban tartják majd a lengyelországi elnökválasztást. A voksolás esélyese Andrzej Duda jelenlegi államfő, de a következő hónapok kampánya még nagyban módosíthatja az esélyeket.

Andrzej Duda lengyel államfőre kemény küzdelem vár májusban Forrás: MTI/EPA-EPA/Leszek Szymanski

Októberben Litvániában választanak új parlamentet. A mostani felmérések szerint egy jobbközép-kereszténydemokrata kormány alakul majd a mostani kisgazda-zöld formáció helyett.

November 3-án elnök-, kongresszusi és kormányzóválasztásokat tartanak az Egyesült Államokban. Újraindul második ciklusáért Donald Trump, a 2016-ban megválasztott republikánus elnök, a demokrata kihívó személye egyelőre nem ismert.

Donald Trump egyelőre jó esélyekkel várhatja a novemberi elnökválasztást Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Szintén 2020-ban tartanak helyhatósági és parlamenti választást Romániában is. Keleti szomszédunkban a parlamenti voksolás pontos időpontja egyelőre nagyon kérdéses, mivel a mostani Nemzeti Liberális kormánynak meglehetősen ingatag többsége van a parlamentben. Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a nyár eleji helyhatósági választással egy időben választanak majd új parlamentet Romániában.