Tömegesen érkeztek új útvonalakon a gyakran erőszakos migránsok

migráns, migránshajó, soroshajó
Vágólapra másolva!
A 2015 óta tartó migrációs hullám nem hagyott alább tavaly sem, emberek tömege érkezett Európába a különböző útvonalakon keresztül. Az illegális bevándorlók ráadásul felfedeztek egy új útvonalat is a Doveri-szorosnál, ahol 2019-ben majdnem kétezer migráns próbált Angliába jutni a csatornán keresztül - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európában élő bevándorlók is sok gondot okoztak az elmúlt évben. Brüsszelben például egy migráns áltaxisnak adta ki magát, hogy nőket erőszakolhasson meg, egy fiatal bevándorló pedig egy svéd fiút kínzott kis híján halálra a barátnője miatt.

A több éve kezdődött migrációs válság nem csillapodott 2019-ben. Sőt, a leleményes bevándorlók folyamatosan újabb útvonalakat találnak. Például ennek eredményeként

ugrásszerűen megemelkedett Angliában a Doveri-szoroson keresztül érkező illegális bevándorlók száma.

A hozzávetőleges adatok szerint 2019-ben több mint 1700 migráns kelt át a La Manche csatornán kis csónakokban, aminek szinte mindig az lett a vége, hogy a brit parti őrség vontatta ki az összetákolt hajóikat a partra. A V4NA értesülései szerint december 29-én feltartóztattak a hatóságok egy csónakot a vízen, amelyben hét migráns utazott.

A nagy-britanniai migrációs helyzet egyik csúcspontja idén azonban nem a vízi átkeléseknél volt, hanem Essexben, ahol októberben harminckilenc vietnámi holttestét találták meg egy bolgár kamionban. A járművet egy ipari parkban fedezték fel, az észak-írországi sofőrt pedig őrizetbe vették.

Mindeközben

a balkáni migrációs útvonal is erősödik, itt a Frontex adatai szerint tavaly január és november között 10 619 illegális határátkelés volt.

Nyáron naponta több száz migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába, akik ráadásul egyre idegesebbek lettek, mert nem tudtak tovább menni az Európai Unióba. Többször összeverekedtek a migránsok, egyszer pedig azért kellett mentőt hívni, mert megvertek egy helyi férfit.

Bihacon, a nyáron a helyiek tüntetést szerveztek a tarthatatlan helyzet miatt.

A tüntetők a biztonsági és egészségügyi kockázatra akarták felhívni a figyelmet, és arra, hogy féltik otthonaikat a parkokban, utcákon alvó migránsoktól. 2019-ben majdnem tízezer ember érkezett a Balkánról Bosznia-Hercegovinába, közülük pedig több ezren vannak Bihacon.

Ugyanúgy

népszerű útvonalnak számít továbbra is a Földközi-tenger, ahol a migránsmentő civilszervezetek hajói folyamatosan cirkálnak a migránsok után kutatva.

A tengeri mentések csúcspontja nyáron az olaszországi Lampedusa szigetén volt, ahol a Sea Watch 3 hajót 43 migránssal a fedélzetén olasz vizekre kormányozta a kapitány, Carola Rackete. Mindezt az olasz kormány folyamatos tiltásának ellenére tette, ez azonban nem érdekelte a kapitányt, aki szerint a hajón lévő migránsok állapota szükségessé tette a minél előbbi partra érést. Olaszországba egyébként rengeteg migráns érkezik a civilszervezetek hajóin, amióta pedig az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt van hatalmon, egyenesen engedélyt kapnak a hajók a kikötésre az olasz partokon.

De nemcsak a migránsok érkezésével vannak gondok Európában, hanem a már itt élő bevándorlókkal, és azok életvitelével is.

Az év végéhez közeledve például egyre több videó került elő, amin a migránsok arról beszélnek, hogyan foglalják majd el Európát,

és hogyan iszlamizálják az itt élőket. Közben sokszor egymásra vagy másokra támadnak az utcákon, ez a jelenség például erős Svédországban, ami lassan megroppan a migrációs áradat alatt.

A migrációs helyzet hatására például több svéd városnak is megszorításokkal kell szembenéznie, mivel túl sok bevándorlót fogadtak be, ennek pedig megvan az ára. Az SVT felmérése szerint

a svéd községek majdnem fele a mozgássérültek segélyéből akar visszavenni a bevándorlók támogatására, a másik fele pedig az egyéni és családi támogatásokat tervezi csökkenteni.

A megvonásokra példa volt ősszel Motala, ahol mintegy 20 millió koronás deficit alakult ki a migránsoknak kiutalt segélyek miatt, a város pedig úgy akart spórolni, hogy az idősotthonokban mérsékelték volna a fűtést. A terv kulcsmondata az volt, majd adnak plédet az időseknek, végül azonban akkora felháborodást keltett az ügy, hogy nem vitték végbe.

A már Európában élő bevándorlók sokszor tesznek meghökkentően erőszakos dolgokat, ez történt Svédországban is, ahol

egy „Hitler-imádó" gambiai migráns órákon át kínzott brutálisan egy tinédzser fiút, a barátnőjét pedig arra kényszerítette, hogy nézze végig.

Az incidensről a Samhällsnytt televízióban beszélt maga az áldozat, aki az orvosok szerint csoda, hogy egyáltalán túlélte a kínzást.

De a brüsszeli migránsok is sok gondot okoznak, ott például ősszel derült ki, hogy

egy észak-afrikai bevándorló taxisnak adta ki magát, és így ajánlott fuvart egyedül lévő nőknek, akiket nem haza vitt, hanem egy távoli házba, ahol megerőszakolta őket.

Ráadásul nem is ez volt az első eset, hogy egy migráns taxisnak adja ki magát, hasonló incidensek történtek már Londonban és Bordeauxban is.