Háromszorosára nőtt az új fertőzöttek száma Svédországban, most először ismerték el, hogy hibáztak

koronavírus svédország Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértője (b) nyilatkozik a koronavírus-járványról tartott naponkénti stockholmi sajtótájékoztatón 2020. június 3-án.
Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértője (b) nyilatkozik a koronavírus-járványról tartott naponkénti stockholmi sajtótájékoztatón 2020. június 3-án. Tegnell bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját és szerinte Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban.
Vágólapra másolva!
Elismerte Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője, hogy a svéd kormány hibázott a járvány elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Tegnell, az ország koronavírus elleni védekezésének irányítója a svéd országos rádióban.
Úgy vélte, most, hogy más országok fokozatosan enyhítenek a vírus lassítása érdekében hozott rendelkezéseken, Svédországnak érdemes megfigyelnie, mely rendelkezések bizonyultak hatékonynak a járvány elleni harcban.

Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértője nyilatkozik a koronavírus-járványról tartott naponkénti stockholmi sajtótájékoztatón 2020. június 3-án Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Tegnell azt mondta, hogy ha ismét ilyen helyzettel szembesülnének, Svédország vélhetően szigorúbban járna el, mint korábban, ám kevésbé szigorúan, mint a többi ország - vagyis valahol a kettő között.

Az interjúban elismerte azt is, hogy az országban magasabb a Covid-19-betegségben meghaltak száma a szomszédos országok adataihoz képest.

Míg Európa nagy része, beleértve a skandináv országokat is, bezárta iskoláit, az üzleteket és a vállalkozásokat, leállítva ezzel csaknem az egész társadalmat, Svédország a járvány elleni küzdelemben inkább az állampolgárok felelősségteljes hozzáállására hivatkozott, köztük a társadalmi távolságtartásra és a higiéniás előírások betartatására.

A héten korábban Stefan Löfven svéd miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány vizsgálatot kezdeményez a járvány kezeléséről.

Svédországnak e különutas-politikáját sokan bírálták.

Vendégek egy stockholmi étterem kerthelyiségében 2020. április 26-án, a koronavírus-járvány idején. Svédországban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a koronavírus-járvány elleni védekezésül Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow

Míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva tartottak.

Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, és hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltották az 50 főnél népesebb rendezvényeket. A svéd egészségügyi hatóságok keddi összesítése szerint

a több mint 10 milliós országban 38 500 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, a betegségbe pedig már 4468-an haltak bele.

Svédországban szerdán 2214 új fertőzöttet regisztráltak, ami döbbenetesen magas szám, majdnem háromszor több az eddigi rekordnál, egyben ez a legtöbb az egész Európai Unióban. 74-en haltak meg, a halálozások száma már több mint egy hete a legmagasabb a világon a lakosság arányához mérten.

Tegnell a kiugróan magas új fertőzésszámot azzal magyarázta, hogy egy svéd labor most regisztrált korábbi pozitív teszteket - ezzel megerősítette azt, amit a szakértők eddig is gyanítottak: jóval több a fertőzöttek száma annál, mint amit közölnek.