Már tombolt a járvány, amikor több százmillió maszkot semmisített meg Macron kormánya

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron elnök kormánya maszkok százmillióit semmisítette meg már a járvány alatt, mert azok állítólag túl régiek és használhatatlanok voltak, most pedig külföldről kell beszerezni, mert nincs elég védőfelszerelés készleten - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A franciaországi vezetés sorozatos hibái vezettek a jelenlegi tarthatatlan helyzethez.
Vágólapra másolva!

A francia baloldali kormány újabb kudarcára derült fény.

Még az egyébként Macron-párti, baloldali Le Monde is arról ír, hogy

a járvány idején több millió lejárt szavatosságú védőmaszkot égettek el, holott azok a lakosság számára még felhasználhatóak lettek volna.

Geneviève Chêne, a közegészségügyi szolgálat (SPF) igazgatója elmondta, hogy

Az SPF korábbi igazgatója, François Bourdillon közölte, hogy

Nos, szüksége lett, és nem csupán a lakosságnak, hiszen az egészségügyi dolgozóknak sem volt elég védőfelszerelésük, nem egyszer kényszerültek arra, hogy

megszárítsák és másnap újra felvegyék az egyszer használatos sebészeti maszkokat.

Forrás: V4NA

Az ország több kórházában olyan is előfordult, hogy szemeteszsákot vettek fel az ápolók, mert nem volt elég védőköpeny.

Forrás: V4NA

Édouard Philippe miniszterelnök a megsemmisített maszkok kapcsán azt mondta, hogy közülük jó néhánynak már évekkel ezelőtt lejárt a szavatossága, és nagyon hosszú ideig porosodtak a raktárakban, ezért már nem voltak biztonságosak, majd azzal próbált magyarázkodni, hogy mintegy 75 millió olyan sebészeti maszkot megmentettek, amelynek 2019 decemberében járt le a szavatossági ideje, így még használhatóak voltak.

Találtak elfekvőben 360 millió nagyobb védőképességű FFP2 maszkot is, ezeket megvizsgálták, és 85 millió esetében úgy gondolták, hogy még használhatóak, a többit azonban megsemmisítették, mert azok túlságosan régiek és megbízhatatlanok voltak.

Ezzel a kijelentésével azonban ellentmondott saját magának a miniszterelnök, mivel május 4-én a Szenátusban egyértelműen kijelentette, hogy

A Le Monde rávilágított a kormány sorozatos ballépéseire, hangsúlyozva, hogy

A kormány kaotikusan kezeli már a járvány kitörése óta az egészségügyi helyzetet. A franciák nem győzik külföldről rendelni a védőfelszerelést.

Mindeközben az országban ezerszámra lopják a maszkokat, és olyan szállítmányról is vannak hírek, amelyek be sem jutottak az országba.

Spanyolországban például egy autópálya pihenőjében vittek el 200 000 darab textilmaszkot 400 000 euró értékben, amit Portugáliából szállítottak volna az egyik legfertőzöttebb területnek számító párizsi régióba.

A kormány sorozatos hibáin több ellenzéki politikus is felháborodott, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke Twitter-oldalán kemény kritikával illette Emmanuel Macront, aki szerinte