A francia emberek többsége szerint a kormány nem tudja hatékonyan kezelni a járványügyi helyzetet

Versailles, 2020. április 21. Védőmaszkos nő a versailles-i kastély előtt 2020. április 21-én. Franciaországban május 11-ig van érvényben a koronavírus-járvány megfékezésének szándékával bevezetett kijárási korlátozás. MTI/AP/Michel Euler
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a franciáknak csak 39 százaléka gondolja úgy, hogy a francia kormány megfelelően tudja kezelni a járványügyi helyzetet. Eközben, a kijárási tilalom alatt megugrott családon belüli erőszakot az égetett szeszek árusításának megtiltásával akarta néhány megye megfékezni, de szakértők szerint ez nem jó ötlet. Több mint száz pap pedig arra kéri Emmanuel Macront, hogy a május 11-től érvénybe lépő enyhítésekkel egy időben engedélyezze a templomok újranyitását is - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

1006 18 éves vagy annál idősebb francia állampolgár online megkérdezésével felmérést végzett az Ifop közvélemény-kutató cég április 21 és 22 között. Az eredményekből kiderül, hogy Franciaországban a lakosságnak csupán 39 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány hatékonyan kezeli a járványügyi helyzetet.

A grafikonon látszik, hogy az államfő április 13-i beszédét követően egy kicsit megugrott a kormány népszerűsége, ugyanis 38 százalékról felment 46 százalékra, de ez nem tartott sokáig, gyorsan visszaesett a mutató, így most csupán a lakosság 39 százaléka bízik Macron kormányában. Egy hónappal ezelőtt ez az arány még 55 százalék volt, ebből is látszik, hogy a franciák egyre kevésbé hisznek a kormány intézkedéseiben és hatékonyságában.

francia, koronavírus Forrás: V4NA.com

Frédéric Dabi, az Ifop főigazgató-helyettese a Journal du Dimanche francia hetilapnak elmondta, hogy a legtöbb megkérdezettnek az iskolák május közepi újranyitásával kapcsolatban vannak aggályai.

Érdekes a döntés, hogy míg az oktatási intézményeket május 11-től fokozatosan újraindítaná a francia kormány, addig a templomok esetében erről egyelőre nem esett szó, pedig ott azért jóval kisebb tömeg szokott lenni, mint egy iskolában.

Az államfő előzetes tervei szerint a templomokat legkorábban júniusban nyitnák meg, akárcsak az éttermeket és a bárokat. Ezzel azonban nem értenek egyet a francia papok, ezért 130-an felhívással fordultak Emmanuel Macron elnökhöz, arra kérve, hogy tegye lehetővé a templomok újranyitását és a misék megtartását május 11-től, mivel a vallásgyakorlás, azon túl, hogy alapvető demokratikus jog, a keresztények számára létfontosságú. A Valeurs actuelles francia hetilap cikkében már arról ír, hogy egyes vallási közösségek papjai úgy vélik, ha a francia kormány túlfeszíti a húrt, elvesztheti a katolikusok szimpátiáját – és ezzel együtt a szavazataikat.

Lehet, hogy a templomok újranyitása egy egyre égetőbb problémára is megoldás lehetne, Franciaországban ugyanis a kijárási tilalom bevezetése óta egyre nagyobb méreteket ölt a családon belüli erőszak, Morbihan megyében például az utóbbi pár napban 30 százalékkal több ilyen jellegű bűncselekmény történt. A helyi prefektúra úgy véli, hogy a bezártság alatti megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárult az erőszakos cselekedetekhez, ezért kísérleti jelleggel betiltotta a tömény szeszes italok forgalmazását a boltokban. Április 17-től a vevők csak az üres polcokat találták a boltokban, a sör, a cider és a bor kivételével minden alkoholos ital árusítását beszüntették.

A szeszes ital gyártók és forgalmazók azonban ezzel a döntéssel egyáltalán nem értenek egyet, szerintük a határozat önkényes, diszkriminatív és hatástalan, kiadtak egy sajtóközleményt is, melyben leírják, hogy tisztában vannak a fennálló egészségügyi helyzettel és elítélik a családon belüli erőszakot, de a tilalom nem megoldás.

üres polcok egy francia boltban Forrás: V4NA.com

Hasonló rendelettel próbálkozott még március végén a prefektúra Aisne megyében is, de ott még aznap visszavonták a kérészéletű rövidital-tilalmat, ugyanis addiktológusok a tiltás negatív következményeire és veszélyeire figyelmeztettek.