Görögország ellenáll a migránsrohamnak, Ciprus nem bírja a nyomást

Mitílíni, 2020. március 4. A Törökországból az utóbbi négy nap alatt a görög Leszbosz szigetére érkezett illegális bevándorlók felszállnak egy görög haditengerészeti hajóra a sziget központjának, Mitílíninek a kikötőjében 2020. március 4-én. Az újonnan érkezetteket nem a szigeten lévő móriai befogadó táborban szállásolják el, hanem a szárazföldön lévő zárt táborban helyezik el őket. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
Vágólapra másolva!
Miután Törökország felmondta az unióval 2016-ban kötött egyezményt, közel 4 millió menekült előtt nyitották meg az utat Európa felé. A görög hatóságok arról számoltak be, hogy csak szombat óta 28 ezer migráns próbált bejutni az országba, a tengeren érkezők egy részét hadihajókon helyezik el. Ciprus pedig már be is jelentette, hogy nem bírja a nyomást. A Balkánon 130 ezren tartanak az EU felé, közben a törököknél is több mint 100 ezren indultak már útnak. Brüsszelnek ezúttal viszont a bevándorláspárti politika helyett az európai emberek biztonságát kell előtérbe helyezni, nem utolsósorban azért is, mert a migránsok jelentős része olyan helyről érkezik, ami a koronavírus terjedésének egyik gócpontja. És mit tesznek ilyenkor a Soros-féle álcivil szervezetek? A schengeni egyezménnyel és az uniós közbiztonsággal nem törődve a görög határ megnyitását követelik az illegális bevándorlók előtt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a prágai V4-találkozó után figyelmeztetett, hogyha az unió nem a 2015 óta végrehajtott magyar bevándorláspolitikát alkalmazza a következő időszakban, akkor nagy baj lesz.

– tette hozzá. Akkor még más szelek fújtak, de megvédtük a határainkat – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint ténykérdés, hogy a magyar megközelítés mára általános lett, tegye mindenki azt, amit mi tettünk 2015-ben.

Felhívta a figyelmet, hogy ebben a pillanatban is 130 ezer migráns tartózkodik a Balkánon, a görögöknek pedig minden segítséget meg fogunk adni az uniós és schengeni határok védelméhez, de

ezzel párhuzamosan nem szabad elfeledkezni az Észak-Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről sem.

Szerda éjjel a görög határrendészet könnygázzal és villanógránátokkal akadályozta meg, hogy több száz illegális bevándorló bejusson az országba. Az ottani hatóságok közölték azt is, hogy szombat reggel és kedd délután között 27 832 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a görög-török határt. Kétszázhúsz embert őrizetbe vettek.
Görög rohamrendőrök védik a görög-török határt a török oldalon gyülekező illegális bevándorlók ellen Kasztanieszben 2020. március 4-én Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz

Törökországban jelenleg is több millió szíriai tartózkodik, akik a fegyveres konfliktusok miatt hagyták el az országot, Ankara viszont a közelmúltbeli szíriai katonai akciók miatt felmondta az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodást. A négy évvel ezelőtti menekültügyi egyezményben a törökök 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatásért cserébe vállalták a feltartóztatásukat, Erdogan elnök szerint viszont "már nincsenek abban a helyzetben", hogy ezt megtegyék.

Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke pedig elmondta, hogy a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat. A Fidesz-frakció pedig kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális bevándorlás.

A jelenlegi információk szerint ugyanis a Balkánon tartózkodó 130 ezer migráns mellett Törökországból is legalább még százezren akarnak bejutni az unióba.

Egy Soros-szervezet meg akarja nyittatni a görög határt a migránsok előtt

Több ezren tüntettek Berlinben a kancellária épülete előtt kedden este azért, hogy az EU nyissa meg határait a Görögország felől érkező migránsok előtt. A Seebrücke nevű NGO ezen a héten további 25 németországi és svájci városban szervez hasonló megmozdulásokat. A Seebrückét eredetileg a Földközi-tengeren felvett illegális migránsok befogadásának támogatására hozták létre alig másfél évvel ezelőtt, és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa szponzorálja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyeztetett a görög kollégájával is, ezt követően pedig leszögezte, hogy ha még nagyobb lenne a nyomás, és a migrációs hullám végigsöpörne a Nyugat-Balkánon, Magyarország akkor is megvédi a déli határait.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy több hónapja tudható, hogy a közel négymillió migránst befogadó Törökország számára két lehetőség van: vagy megteremti annak lehetőségét, hogy az érintettek visszatérjenek hazájukba, vagy kinyitja a kapuit Európa felé. Hozzátette azt is, hogy Brüsszelnek az eddigi bevándorláspárti politika helyett az európai emberek biztonságára kell koncentrálnia, és meg kell teremteni a menekültek hazatérésének feltételeit.

Migránsok vertek szét egy templomot Görögországban

A V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be arról, hogy migránsok támadták meg a leszboszi Szent György ortodox templomot. Az illegális bevándorlók többek között tönkretették a szentképeket és a berendezést is.

A helyiek szerint a közeli befogadóközpontban élő migránsok követték el a támadást. Szerintük a támadás bosszú volt azért, mert a görög rohamrendőrök felléptek ellenük, amikor az áthelyezésük miatt tüntettek.

Illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelőhöz mennek, hogy átlépjék a török-görög határt a törökországi Edirne térségében 2020. március 4-én Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Van, ahol már nem bírják a nyomást

Görögország mellett az unióba igyekvő migránsok másik belépőpontja a földrajzi közelsége miatt Ciprus. Nikosz Núrisz belügyminiszter kijelentette, hogy a szigetország képtelen több migránst fogadni, az ország nem bírja el a migrációs hullám terhét. Hozzátette, idén eddig 859 migráns érkezett hozzájuk, többségük olyan afrikai országból, ahol nincs is háború, ebből 349-en az utóbbi hat napban szálltak partra.

A tárcavezető azt mondta, hogy

Az utóbbi hat napban érkezett 349 migránsról pedig kijelentette, hogy

ez az első eset, hogy az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

Csak kedden este százegy migráns kötött ki az ország keleti partjain. A bevándorlók bárkáját öt tengeri mérföldre vették észre a partoktól a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték. A hatóságok őrizetbe vettek egy 22 éves szíriait, akit emberkereskedelemmel gyanúsítanak.

Szlovéniában közben 30 illegális bevándorlót találtak a hatóságok egy Szerbiából érkező, agyagot szállító tehervonaton. A migránsok elmondásuk szerint Irakból, Iránból, Afganisztánból és Szíriából érkeztek. A rendőrség beszámolója szerint a vagonok életveszélyesek voltak, mert alig volt bennük levegő. A hatóságok a tűzoltók segítségével nyitották fel őket.

Görögországban, ahol a legnagyobb a nyomás, szerda este bejelentették, hogy

500 tengeren érkezett migránst egy hadihajóra visznek ideiglenesen.

A magyar rendőrség is folyamatosan beszámol honlapján a határt érő illegális belépési kísérletekről. Szerdán például tíz papírok nélküli szírt tartóztattak fel Ilocskánál, Kiszombornál pedig 25, szintén magukat szírnek valló, papírok nélküli migránst állítottak meg. Kedden azt is megírták, hogy egy héten belül már a negyedik embercsempészt kapták el. Idén pedig összesen 7352 illegális bevándorlót állítottak meg.