Koronavírus-fejlemények a világban

Coronavirus: Italy extends emergency measures nationwide Coronavirus,Emergency,health check,Italy
MILAN, ITALY - MARCH 09: A general view of the central station during the military and police checks during the coronavirus outbreak on March 09, 2020 in Milan, Italy. Prime Minister Giuseppe Conte announced overnight a "national emergency" due to the coronavirus outbreak and imposed quarantines on the Lombardy and Veneto regions, which contain roughly a quarter of the country's population. Pier Marco Tacca / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Újabb országok jelentették be, hogy felfüggesztik az Olaszországból érkező repülő- és hajójáratokat. A járvány kiindulópontjának számító Hupej tartományban lassan visszatérhet az élet a normál kerékvágásba. Trump szerint a világot meglepte a vírus, az elnök kedden jelenti be a gazdaságélénkítő csomagját. A betegségben eddig 114 452-en betegedtek meg, és több mint négyezren haltak meg. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói miniszterelnök kedden hajnalban tette közzé, hogy országa leállít minden Olaszországba irányuló vagy onnan érkező közlekedési járatot.

– Tekintettel a koronavírus olaszországi terjedésére, Marokkó kormánya úgy döntött, hogy további értesítésig felfüggeszti ezeket a járatokat - írta Twitter-felületén az észak-afrikai ország kormányfője.

A rabati kormány erről néhány órával az után döntött, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette: egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, miután a megerősített olasz koronavírusos esetek száma már meghaladta a 9 ezret, a halálos áldozatoké pedig 483-ra emelkedett.

A kedd reggel életbe lépő intézkedés a jelenlegi tervek szerint április 3-áig tart, addig Olaszország-szerte szünetel az oktatás is.

Albánia és Tunézia is lépett

Marokkóhoz hasonlóan Tunézia is bejelentette az Olaszországba irányuló vagy onnan érkező repülő- és hajójáratok felfüggesztését. A tuniszi kormány emellett úgy döntött, hogy

a jövő hétfőtől esedékes iskolai szünetet már csütörtöktől megkezdik

- mondta el hétfőn az egészségügyi miniszter.

Tunézia előzőleg arról számolt be, hogy az országban újabb három koronavírusos fertőzést találtak. Az ismert esetek száma ezzel ötre emelkedett, és ebből négy fertőzött nemrég érkezett Olaszországból.

Albánia, amely hétfőn számolt be az első koronavírus-fertőzéses eseteiről - két Olaszországban járt férfiról és egyikük négy családtagjáról - a történtek alapján szintén arra a döntésre jutott, hogy

április 3-ig leállítja a repülő- és kompjáratokat.

A tiranai bejelentés akkor még csak a hétfőig karantén alá vett észak-olaszországi térségre és városokra vonatkozott.

A fertőzéses eseteket ismertető egészségügy-minisztérium közölte, hogy eddig 77 tesztet végeztek el az országban, és a beazonosított hat fertőzöttön "semmilyen különös tünetet" nem tapasztaltak.
A járványveszély miatt az albán kormány óvintézkedésként két hétre bezáratta az iskolákat is.
Több mint 400 ezer albán él az Adriai-tenger túloldalán lévő Olaszországban, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed a betegség.

Hszi Csin-ping ellátogatott Vuhanba

A járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanba látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök kedden, első alkalommal azóta, hogy az új típusú koronavírus a városban tavaly decemberben terjedni kezdett.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint

Hszi látogatásának célja a járványügyi óvintézkedések felülvizsgálata.

A kínai elnök vuhani útja Peking magabiztosságát jelzi a járvány megfékezését illetően. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint hétfő éjfélig már csupán 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén, közülük 17 beteget Vuhanban, míg a másik két esetben a páciensek külföldön - az Egyesült Királyságban és Spanyolországban - fertőződtek meg, és ezt követően utaztak Kínába.

A közép-kínai Hupej tartományban

immár ötödik napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzötteket Vuhanon, a tartomány székhelyén kívül,

a kínai szárazföld többi részéről pedig harmadik napja nem jelentettek belföldön történt vírusfertőzést.

Visszatérhet az élet a normális kerékvágásba

A Hupej Zsipao, hupeji lap kedden megjelent cikke szerint a tartomány vezetése megkezdte az előkészületeket arra, hogy az üzleti élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a mintegy másfél hónapja lezárt tartományban.

A Hszinhua pedig arról számolt be, hogy a tartományban

egy mobiltelefonos kódrendszer segítségével az egészséges embereknek ismét lehetővé teszik az utazást.

A tartomány lakói egy mobiltelefonos applikáción keresztül különböző színekkel jelölt, rendszeresen frissített egészségügyi kódot kapnak - pirosat a diagnosztizált fertőzöttek, sárgát azok, akik közeli kapcsolatba kerültek fertőzöttel, és zöldet azok, akiknél nem merül fel a fertőzés kockázata. A tartomány közepes és alacsony készültségi helyzetben lévő területeinek zöld kóddal rendelkező lakói a megfelelő óvintézkedések betartása mellett

engedélyt kapnak a tartományon belüli közlekedésre,

valamint az üzleti tevékenység, illetve munka megkezdésére.

A tartományban azok a területek mérsékelték alacsony szintűre a készültségi fokozatot, ahol az elmúlt 14 napban egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak.

Trump: Nagyszerű munkát végeztünk

Donald Trump hétfőn a Fehér Házban arról beszélt, hogy az új koronavírus terjedése meglepte a világot. Az amerikai elnök egyúttal széleskörű intézkedéseket ígért az amerikai gazdaság élénkítésére.

Trump egyebek között

a személyi jövedelemadó csökkentését, vagy az órabérben dolgozó, de megbetegedett emberek fizetésének kiegészítését helyezte kilátásba.

Közölte: kedden sajtókonferenciát tart majd azokról a lépésekről, amelyek révén a kormányzat a járvány miatti gazdasági visszaesésnek próbálja elejét venni. Minderről a Mike Pence amerikai alelnök irányította munkacsoport még kedden egyeztet a kongresszusban.

Trump kifejtette, hogy az amerikai gazdaság szerinte nagyon erős, de az új típusú vírus megjelenése - mint fogalmazott - "váratlanul érte az egész világot". A szövetségi kormányzat eddigi intézkedéseire utalva leszögezte:

Elmondta azt is, hogy a kormányzat kapcsolatban áll a légitársaságok és a nagyobb hajótársaságok vezetőivel, Pence alelnök pedig kedden a főbb egészségbiztosítók képviselőivel egyeztet.

Oaklandben kötött ki a Grand Princess

A Fehér Házban tartott sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Alex Azar, az egészségügyi minisztérium vezetője, valamint Jerome Adams tisztifőorvos is.

Pence arról tájékoztatott, hogy a kaliforniai partoknál veszteglő Grand Princess üdülőhajó - amelyet napok óta nem engedtek kikötni San Franciscóban - befutott Oakland kikötőjébe, és megkezdődött az utasok átszállítása kaliforniai, arizonai és georgiai katonai támaszpontokon kialakított karanténba.

A kötelező elkülönítés előreláthatóan 14 napig tart majd.

Az óriáshajó fedélzetén 54 országból mintegy 3500 utas tartózkodik.

A 237 kanadai állampolgárságú utasért az ottawai kormányzat külön repülőgépet küldött, hogy hazaszállítsa őket.

Az amerikai alelnök tájékoztatása szerint az üdülőhajón 21 embert - két utast és a kiszolgáló személyzet 19 tagját - már diagnosztizáltak az új koronavírusos fertőzéssel, őket a hajón el is különítették.

Egy másik hajón is lehetnek fertőzöttek

Közben kiderült, hogy a Princess hajótársaság egy további üdülőhajója, a Panamában és a Karib-tengeren hajózó Caribbean Princess szintén nem köthetett ki - a Nagy-Kajmán szigeten -, mert gyaníthatóan koronavírusos fertőzöttek vannak a hajón, ezért visszafordult a floridai Fort Lauderdale felé. A hajózási társaság közleménye szerint

elővigyázatosságból senkit nem engednek majd kiszállni,

illetve mindenkit kötelezően karanténba helyeznek majd.

Donald Trump és Mike Pence vasárnap Floridában Ron DeSantis kormányzóval és a hajózási társaságok vezetőivel arról tárgyalt, hogy a megbetegedett utasok karanténba szállítását a szövetségi kormányzat finanszírozná.

Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) keddre ígérte a karanténba helyezésre és a betegség kezelésére vonatkozó új irányelvek közzétételét.

A konferenciáról önkéntes karanténba vonultak

Hétfőn kiderült, hogy öt amerikai republikánus politikus önkéntesen karanténba helyezte magát, mert részt vett a legnagyobb amerikai konzervatív mozgalom, a CPAC pár nappal ezelőtt Washington mellett rendezett konferenciáján, ahol kapcsolatba került egy azóta bizonyítottan fertőzött résztvevővel.

A politikusoknak egyelőre nincsenek tüneteik, de óvatosságból karanténba vonultak.

Egyikük, Matt Gaetz floridai képviselő hétfőn Donald Trumppal együtt, az elnöki gépen utazott vissza Washingtonba.

Mike Pence kérdésre válaszolva közölte: nem tudja, hogy Donald Trumpon végeztek-e vírustesztet.

A Pentagon hétfő esti közlése szerint hasonlóképpen önkéntes karanténba helyezte magát Christopher Cavoli, az Egyesült Államok Európában állomásozó haderejének altábornagya. Az amerikai védelmi tárca közleménye szerint Cavoli egy nemrégiben tartott konferencián gyaníthatóan megfertőződhetett.

Veszteség után korrekció jöhet a tőzsdéken

Az árfolyamok hétfői meredek esésének a részleges pozitív korrekciójára lehet számítani kedden az európai tőzsdéken.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb tőzsdéken, a londoni, frankfurti és párizsi értékpapírpiacokon 1 százalék körüli indexemelkedésre lehet számítani a keddi kereskedés kezdetén.

Hétfőn világszerte nagy indexveszteséggel zártak a tőzsdék,

Európában több mint egy évtizede a legnagyobbal. Az európai és az amerikai piacokra egyaránt a 7 százalék körüli árfolyamcsökkenés volt a jellemző.

  • A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 7,59 százalékkal,
  • a Stoxx Europe 600 index 7,44 százalékkal,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 index 8,45 százalékkal zárt alacsonyabban.

Londonban 7,69 százalék, Frankfurtban 7,94 százalék, Párizsban 8,39 százalék, Madridban 7,96 százalék, Milánóban pedig 11,17 százalék volt az indexcsökkenés hétfőn.

Az ázsiai tőzsdéken kedden már megindult a pozitív korrekció. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a tokiói tőzsde 1 százalékos, a sanghaji tőzsde 1,5 százalékos, a hongkongi közel 2 százalékos, a tajvani 0,25 százalékos, a szöuli pedig 0,5 százalékos nyereséget mutatott.

Beszakadt az olajár

Az olajár hétfőn az 1991-es Öböl-háború óta a legnagyobb, harmincszázalékos veszteséget szenvedte el.

Részben a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező és ezáltal az olajkeresletet csökkentő hatása miatt. Részben pedig azért, mert az OPEC+ a múlt héten nemhogy a termeléskorlátozás mértékének fokozásáról, de az érvényben lévő megállapodás hatályának meghosszabbításáról sem tudott megállapodni.

Szaúd-Arábia és Oroszország emellett még árháborúba is keveredett egymással

piaci részesedésük védelmében, az OPEC+ önkéntes korlátozását kihasználó Egyesült Államokkal szemben.

Az olajár kedden már felfelé korrigált. A keddi európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent ára 7,42 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 36,94 dolláron, a WTI ára pedig 7,10 százalékkal 33,34 dollárra emelkedett.

A Brent ára hétfőn 31,02 dollárnál is járt, ami 31 százalékos napi veszteségnek felel meg, és 2016 februárja óta a legalacsonyabb ár. A Brent ára így 20 dollárral csökkent az OPEC+ találkozója előtti szinthez képest. Januárban pedig még 70 dollár felett állt az ára.

Hétéves csúcson az arany

Fordulatot vett a dollár árfolyamának és az arany árának alakulása is. Kedden a dollár már erősödött, az arany ára pedig csökkent. A dollár az elmúlt napokban gyengült, mivel a piac a Fed múlt heti rendkívüli kamatcsökkentése után újabb kamatcsökkentésre számít.

Az arany pedig értékőrző szerepének köszönhetően az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be,

és hétéves csúcsot ért el hétfőn.

Korrekciót várnak a tőzsdéken a hétfői visszaesés után Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az eurót 0,80 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1355 dolláron, az arany spot ára 1,08 százalékkal unciánként 1661,90 dollárra csökkent.