Bernie Sanders, a legesélyesebb demokrata jelölt kommunista diktatúrákat dicsőített

election vote Horizontal Democratic presidential hopeful Vermont Senator Bernie Sanders gestures as he speaks during a rally at the Abraham Chavez Theater on February 22, 2020 in El Paso, Texas. - Leftist Bernie Sanders took an early lead on February 22 i
Bernie Sanders
Vágólapra másolva!
Saját párttársai bírálták keményen az amerikai mércével már eddig is szélsőbaloldalinak tartott Bernie Sanderst, akinek a felmérések alapján a legnagyobb esélye van rá, hogy megszerezze a Demokrata Párt jelöltségét. Sanders ugyanis vasárnap a CBS élő adásában dicsérte a kommunista Kubát, Fidel Castro néhai diktátor állítólagos „pozitív eredményeit" emlegetve. A héten olyan felvételek kerültek elő, amelyeken a 80-as években más kommunista rezsimeket is méltatott, mint például a sandinista Nicaraguát, de magát a Szovjetuniót is. A kommunizmus 110 millió halálos áldozatáról soha sem emlékezett meg, azt a látszatot keltve, minta nem is lettek volna áldozatai a véreskezű diktatúráknak.
Vágólapra másolva!

A magát demokratikus szocialistának valló, sokak által egyszerűen szélsőbaloldalinak nevezett Bernie Sanders körül ismét komoly vita bontakozott ki.

Az amerikai Demokrata Párt legesélyesebb jelöltaspiránsa vasárnap, a CBS televízió „60 Minutes" című műsorában méltatta a néhai kubai kommunista diktátor rendszerét, mert az a vermonti szenátor szerint „jelentős eredményeket ért el az analfabetizmus felszámolása területén" – írja az AFP francia hírügynökség a műsorban elhangzottakra hivatkozva.

Az interjú alatt Sanders nem beszélt arról, hogy az általa dicsért Fidel Castro rezsimje több tízezer ellenzékit kínzott halálra,

és szintén tízezreket kényszerített emigrációba, elsősorban az amerikai Florida államba. A diktátor által felállított kényszermunkatáborokról sem beszélt.

Castrónak az volt a jelszava: „szocializmus vagy halál", amit a több évtizedes regnálása alatt nagyon is komolyan vett.

Nem Sanders az egyetlen vezető baloldali észak-amerikai politikus, aki a kubai kommunista diktátor egyes intézkedéseit dicsérte. Így tett korábban Kanada liberális miniszterelnöke, Justin Trudeau, de Trudeau-nál konszolidáltabb formában Barack Obama volt amerikai elnök is.

A 78 éves Sanders kommunistabarátként értelmezhető vasárnapi kijelentéseit nemcsak a konzervatív, republikánus oldalról illették heves kritikával, hanem még a saját pártján belül is, elsősorban a riválisai.

A centristának mondott demokrata jelölt, Joe Biden (Obama volt alelnöke) szerint

A legmérsékeltebbnek tartott demokrata jelölt Michael Bloomberg, New York volt polgármestere a Twitter-oldalán határozottan elítélte Sanders CBS-beli interjúját.

Szerinte

A szintén mérsékeltként elkönyvelt Pete Buttigieg is komoly kritikával illette a szélsőbaloldali politikust a Castro rezsimje melletti kiállásáért.

A kubai-amerikai emigráns közösség vezető személyiségei is elítélték őt.

Nem késett sokat Donald Trump elnök véleménye sem, szerinte

Sanders már évtizedek óta véreskezű kommunista rezsimeket dicsér

A közfelháborodást kiváltó interjú után több amerikai sajtóorgánum is elkezdett kutakodni Sanders múltjában.

Nyilvánosságra került, hogy Sanders már a hidegháború egyik legintenzívebb időszakában, a 80-as években sokat utazott a Szovjetunióba, Nicaraguába és természetesen Kubába is.

A politikus ekkor egy Vermont állambeli város, Burlington polgármestere volt.

1985-ben, miután hazatért a sandinista diktatúrából, Nicaraguából, a szegény közép-amerikai ország egészségügyi és oktatási rendszerét dicsérte.

1986-ban, a Vermonti Egyetemen tartott beszédében pedig az Egyesült Államok által támogatott Batista elnök ellen irányuló, Castro vezette kubai forradalmat (1953-1959) éltette, kihangsúlyozva, hogy „a szegények felkeltek a gazdagok ellen", ami egyértelműen osztályharcos retorikára utal.

Fidel Castro Forrás: Wikimedia Commons

1988-ban pedig a Szovjetunióba utazott körútra, hazatérte után pedig az összeomló félben lévő gorbacsovi rezsimet dicsérte, kiemelte, hogy

A kommunizmus áldozatainak emlékére létrejött amerikai alapítvány igazgatója, Marion Smith is mélységes felháborodását fejezte ki Sanders CBS-beli interjúja, és a héten a jelöltaspiráns múltjából előkerült nyilatkozatok miatt.

Smith szerint

A kommunizmus hozzávetőlegesen 110 millió halálos áldozatáról Sanders a sajtó szerint sohasem emlékezett meg.

A szélsőbaloldali politikus kommunistabarát nyilatkozatai különösen rosszul jöttek a kampányában, hiszen szintén ezen a héten merült fel az amerikai hírszerzőszolgálatok részéről annak a gyanúja, hogy az oroszok beavatkozhatnak a Demokrata Párt előválasztási folyamatába, mégpedig Bernie Sanders oldalán.