Megduplázódott a koronavírusos betegek száma a japán óceánjárón

Japán, karantén, koronavírus, Diamond Princess
The Diamond Princess cruise ship is seen docked at the Daikoku pier cruise terminal in Yokohama on February 6, 2020, to transfer patients to a hospital and load up with food, provisions and other supplies. - Ten more people on a cruise ship off Japan's coast have tested positive for the new coronavirus, the health minister said February 6, raising the number of infections detected on the boat to 20. (Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Vágólapra másolva!
Újabb tíz ember betegedett meg koronavírussal a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón. Tajvan teljes kikötőzárlatot rendelt el, mert a hajó egy héttel ezelőtt kikötött a szigeten, és utasai Tajpejben jártak városnézésen.
Vágólapra másolva!

Japán egészségügyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a Tokióhoz közeli Jokohama partjainál karantén alá helyezett hajón újabb tíz ember esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés, miután az előző napon is ugyanennyi emberről derült ki, hogy beteg.

Ez azt jelenti, hogy összesen már 20 fertőzött van a hajón.

Tíz újabb esetet regisztráltak a hajón Forrás: AFP/Str

Az újabb betegek között van négy japán, két amerikai, két kanadai, egy új-zélandi és egy tajvani. Többségük hatvan-hetvenéves. A betegeket a közeli kórházakba szállították.

További 171 olyan embert vizsgálnak a hajón, akiknél megjelentek a betegség tünetei, vagy érintkeztek a betegekkel.

A Hongkongból érkező Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

Ahogy az Origo is megírta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint

három magyar is dolgozik a tengerjárón.

Összesen 20 megbetegedés volt a hajón Forrás: AFP/Str

Tajvani tiltás

Miután a hajón újabb tíz beteget találtak, a tajvani hatóságok csütörtökön betiltották az összes külföldi hajó kikötését a szigeten. A Diamond Princess ugyanis január 31-én egy napra kikötött az észak-tajvani Jilongban, és a helyi média híradásai szerint számos utasa városnéző túrán járt Tajpejben.

Tajpej azzal vádolta meg csütörtökön Kínát, hogy téves információkat szolgáltatott az Egészségügyi Világszervezetnek a koronavírussal fertőzött betegek számáról a szigeten. Peking ellenkezése miatt Tajvan nem tagja a WHO-nak, a szigetet Kína saját területének tekinti. A WHO-nak korrigálnia kellett a kedden közzétett tajvani adatokat, mivel összesítésében 13 betegről adott hírt, miközben csak 10-en voltak akkoriban Tajvanon. Jelen pillanatban 11 betegről tudnak Tajvanon, szemben Kína többi részével, ahol megjelent a vírus,

és ahol csütörtökre közel 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg.

A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten haltak meg:

egy haláleset történt Hongkongban és egy a Fülöp-szigeteken.

Hongkongnál is karantén alá helyeztek csütörtökön egy tengerjárót 3600 emberrel a fedélzetén, miután vírusfertőzést állapítottak meg három embernél, aki az előző turistaúton vett részt. Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy lezárnak két hongkongi kikötőt, köztük azt is, ahol a szóban forgó hajó horgonyoz.

A dél-koreai hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint négy újabb betegről bizonyosodott be, hogy vírusfertőzött, és ezzel 23-ra nőtt a számuk. Üzbegisztán pedig bejelentette, hogy 251 állampolgárát menekítette ki Kínából.