A Magyar Nemzet szolidaritását méltatják a román újságok

Romanian referee Sebastian Coltescu archive,FIFA,file,Romanian referee Sebastian Coltescu
SFANTU GHERGE, ROMANIA - (ARCHIVE): A file photo dated November 7, 2020 shows Romanian referee Sebastian Coltescu in action during the game between Sepsi OSK Sfantu Gheorghe and FC Hermannstadt for the Romania Liga 1, Round 10, played in Sfantu Gherghe, Romania. December 9, Wednesday's UEFA Champions League match between France's Paris Saint-Germain and Turkey's Medipol Basaksehir was paused after an alleged racist remark targeting the Turkish club's technical staff. In the 17th minute of the match at Parc des Princes, Basaksehir assistant manager Pierre Webo from Cameroon argued with the referee of the match about a position. But the fourth official Sebastian Coltescu warned the referee to sent him off. Alex Nicodim / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Szinte az összes román hírportál, lap kiemelt helyen és nagy teret szentelve számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet véleménycikkben állt ki a fekete szó használata miatt rasszizmussal vádolt Sebastian Colțescu játékvezető mellett - írja a Magyar Nemzet. A bukaresti médiumok öles betűkkel közölték a Magyarországról érkezett szolidaritás tényét, hosszan idézték Pataki Tamás jegyzetét.
Vágólapra másolva!

Több hírtelevízió – köztük a Digi 24 – rövid híradásban tájékoztatott a magyarországi kiállásról. Több médiabeszámolóban is megjegyezték, hogy a Magyar Nemzet újságírója védelmébe vette a román játékvezetőt, míg a bukaresti kormány csendben maradt vagy éppenséggel elítélte Colțescu tettét.

Cozmin Gușă volt parlamenti képviselő, több vezető politikus, így Vlad Plahotniuc moldovai exkormányfő, Traian Băsescu volt államfő, valamint Adrian Năstase egykori miniszterelnök tanácsadója, jelenleg a médiában is érdekeltségekkel rendelkező üzletember éles hangú Facebook-bejegyzésben reagált a Je suis román című írásra.

– fogalmaz állásfoglalásában a geostratégiai elemzőként is ismert Gușă, aki magyar nyelven köszönte meg az állásfoglalást.

A Magyar Nemzet cikkéről szóló román médiabeszámolók óriási népszerűségnek örvendtek az olvasók körében. Rengeteg hozzászóló méltatta a lap szerzőjének gesztusát,

több ezren köszönték meg kommentekben a Magyarországról érkező szolidaritást.

Az erdélyi magyar sajtó egy része is beszámolt a Magyar Nemzet munkatársának jegyzetéről. A Kolozsváron szerkesztett Krónika online kiadásában idézett a véleménycikkből. A hozzászólók szinte kivétel nélkül egyetértettek a szerzővel.

Sebastian Coltescu román játékvezető Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Az Erdély.ma hírportál is foglalkozott az üggyel. Az erdélyi portál Bolhából elefánt című véleménycikkében a szerző úgy fogalmazott:

Mint korábban megírtuk, kedden a Paris Saint-Germain a török İstanbul Başakşehir csapatát fogadta a labdarúgó Bajnokok Ligája 6. fordulójában. A találkozó azonban a 14. percben félbeszakadt, miután a török csapat játékosai levonultak a pályáról a kameruni Pierre Webo kiállítása után.

Az ügyből hatalmas felháborodás kerekedett, mert Webót feketének nevezte a román negyedik játékvezető, Sebastian Coltescu. Egészen pontosan azt mondta románul, hogy "negru", vagyis fekete.