Azerbajdzsán az utolsó, eddig örmény kézen lévő járás fölött is átvette az ellenőrzést

PASINJÁN, Nikol; ALIYEV, Ilham; PUTYIN, Vlagyimir, Hegyi-Karabah Azerbajdzsán
Gandzsa, 2020. november 27. Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része jelentésű felirat az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnököt ábrázoló plakáton az azerbajdzsáni Gandzsa városában 2020. november 26-án. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Aliyev november 10-én állapodott meg a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok lezárásáról. A tűzszüneti megállapodás értelmében Örményországnak vissza kell szolgáltatnia több, általa korábban megszállt régiót. MTI/AP/AP/Emrah Gürel
Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést a Hegyi-Karabahhal szomszédos, eddig örmény kézen lévő Lacini járás felett - jelentette be kedden Ilham Aliyev azeri elnök, aki egyben figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden, a hegyi-karabahi válság rendezéséről szóló megállapodásba való beavatkozási kísérletre.
Vágólapra másolva!

- mondta Aliyev az azeri néphez intézett beszédében, amelyet az AzTV állami televízió közvetített. Aliyev történelmi eseménynek nevezte ezt, és hangsúlyozta, hogy

Azerbajdzsán egyetlen puskalövés nélkül foglalta vissza a területet.

A Lacini járás az utolsó, amely visszakerült a hegyi-karabahi harcok lezárásáról november 9-én, Moszkva közvetítésével kötött megállapodással összhangban. Az elmúlt hetekben az Agdami és a Kelbeceri járás került vissza Azerbajdzsánhoz. A megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére orosz békefenntartókat vezényeltek.

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része jelentésű felirat az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnököt ábrázoló plakáton az azerbajdzsáni Gandzsa városában 2020. november 26-án Forrás: MTI/AP/AP/Emrah Gürel

Aliyev beszédében arra figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden olyan kísérletre, amely a november 9-i megállapodásba való beavatkozást célozza. Szerinte már voltak erre próbálkozások.

- mondta Aliyev.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között.

A térségben idén szeptember 27-én újultak ki a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a tűzszünetről.