ENSZ-főtitkár: Véget kell vetni a modernkori rabszolgaságnak

modern rabszolgaság, kényszermunka, gyermekmunka
An Afghan child (L) works at a brick factory in Kabul, capital of Afghanistan, Sept. 26, 2016. Some 1.3 million school-aged Afghan children are deprived from education while thousands of children have been forced to resort to child labor as a result of conflicts and poverty, according to officials.
Vágólapra másolva!
A modernkori rabszolgaságra hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára szerdán, felszólítva a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak.
Vágólapra másolva!

"A rendszerszintű rasszizmus ellen idén kirobbant tüntetések ráirányították a figyelmet a világban lévő igazságtalanságokra, amelyek gyökerei a gyarmatosítás és a rabszolgaság sötét múltjában keresendők" - szögezte le António Guterres a rabszolgaság megszüntetésének világnapja alkalmából közzétett üzenetében.

Afgán gyerek egy kabuli téglamanufaktúrában Forrás: AFP/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Rahmat Alizadah

A főtitkár kiemelte, hogy az ENSZ-nek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetre (ILO) hivatkozó becslései szerint ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának, beleértve közel 25 millió kényszermunkást.

Hangsúlyozta, hogy az etnikai kisebbségek, az őslakosok és a migránsok különösen veszélyeztetettek, és a rabszolgaság formái közt említette a gyermekmunkát, a munkaerő-kizsákmányolást, az adósrabszolgaságot, az emberkereskedelmet, a kényszerházasságot és a gyerekkatonaságot is.
Felszólította a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak.

A világszervezet 1949 december 2-án fogadott el az emberkereskedelmet, illetve mások szexuális kizsákmányolását tiltó egyezményt, amely 1951-ben lépett hatályba.