Meghalt Száeb Erekat

Saeb Erakat
Saeb Erakat palesztin főtárgyaló 65 évesen halt meg koronavírus-fertőzésben.
Vágólapra másolva!
Meghalt Száeb Erekat palesztin politikus, aki húsz éven át vezette az izraeli-palesztin béketárgyalásokat - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet kedden. Halálának hírére három napos gyászt rendeltek el a Palesztin Hatóság területén, ennek során félárbocra eresztik a nemzeti zászlókat.
Vágólapra másolva!

Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára, a Ciszjordániát kormányzó Fatah párt egyik vezetője

65 éves korában halt meg SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben Izraelben, a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórházban.

A palesztin politikus három évvel ezelőtt tüdőátültetésen esett át, és ezért a koronajárvány idején a veszélyeztetettek közé tartozott.

Saeb Erakat palesztin főtárgyaló 65 évesen halt meg koronavírus-fertőzésben Forrás: AFP/Andre Durand

A magas rangú palesztin tisztviselő október 9-én jelentette be, hogy megfertőződött a koronavírus által,

és az első héten otthonában kezelték. Kilenc nap elteltével állapota jelentősen romlott, és a Palesztin Hatóság kérésére a Hadassza kórházba szállították, ahol azóta az intenzív osztályon ápolták.

Erekat a 90-es évek óta az Izraellel folytatott tárgyalások fő alakja volt, aki előbb Jasszer Arafat, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök szövetségesének számított.


Mahmúd Abbász hangsúlyozta, hogy halála nagy veszteség a palesztin nép számára, és

halálának hírére három napos gyászt rendeltek el a Palesztin Hatóság területén,

ennek során félárbocra eresztik a nemzeti zászlókat.

- búcsúztatta Abbász közeli munkatársát.

Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára (középen), mellette jobbra Mahmúd Abbász palesztin elnök Forrás: AFP/Khaled Desouki

Erekatot jerikói otthonából már olyan súlyos állapotban szállították az izraeli kórházba, hogy újjáélesztés után tudták csak megkezdeni kezelését az intenzív osztályon.

A Hadasszában a betegség legfelkészültebb szakértői ápolták gyógyszerekkel és ECMO-készülék segítségével, amely mesterségesen elvégzi a szív és a tüdő feladatait a kritikus állapotban lévő betegek számára. A kórház közleményben osztozott Száeb Erekat családja, szerettei, barátai és a palesztin nép fájdalmában halála után.