Emberek megfigyelését végző cégben is volt részesedése Soros Györgynek

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Soros György olyan technológiai cégben szerzett részesedést - még 2012-ben - amelyik emberek tömeges megfigyelésével, profilozásával, az illegalitás határát súroló adatgyűjtéssel foglalkozik. A cég legnagyobb ügyfele között számontartják a CIA-t, az FBI-t és az amerikai bevándorlási hivatalt is. De nem áll távol tőle a választók nagyon alapos és pontos profilozása sem. Nem demokratikus országok pedig saját állampolgáraik megfigyelésére is kiterjedten használják.
Vágólapra másolva!

A Palantir Technologies nevű céget az a Peter Thiel hozta létre, aki a PayPal társalapítója, és egy ideig a Facebook igazgatótanácsának tagja is volt. A vállalatot a legtitokzatosabb tevékenységeket végző amerikai cégek között tartják számon – hívja rá fel a figyelmet a Tűzfalcsoport.

Azt azonban már régóta tudni lehet, hogy a Palantir adatelemző és információszerző programjai nagyon sokat érnek,

amelyet államok (leginkább diktatúrák saját állampolgáraik megfigyelésére használják azokat) azért vásárolnak meg, mert közvetve hozzájárulnak a hírszerzési információk értékeléséhez, a több terrabájtnyi adathalmazok elemzéséhez, a lakosság profilozásához és az üzleti alapú adatbányászathoz.

A cég

neve J.R.R. Tolkien Gyűrűk Urából lehet ismerős, ott egy mágikus gömbként jelenítették meg a palantírt, amely annyit jelent, hogy „messzire néz".

A regényben a gömb segítségével megfigyelhető és befolyásolható szinte bárki, leginkább a világuralomra törő szereplők tanulmányozták és használták nagy odafigyeléssel.

A Soros Györgyhöz is kötődő cég ügyfelei leginkább olyan államok, titkosszolgálatok és nagyvállalatok, amelyek szeretnének minél több mindent megtudni a honfitársaiktól. Az is nyilvánosan elérhető adat, hogy

a cég szoftvereit az FBI és a CIA mellett az amerikai bevándorlási hivatal is használja.

Soros György Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Soros milliárdos üzlete többek között hozzájárult olyan projektekhez is, mint az illegális migránsok profilozása, letartóztatása, valamint illegálisan bevándorló gyerekek és szüleik szétválasztása.

Ez csak azért érdekes, mert amíg

a Soros által megvásárolt hazai és külföldi baloldali sajtóorgánumok, illetve a milliárdos álcivil szervezetei a migránsok befogadása mellett ágálnak, addig maga Soros több milliárd forintot fektet olyan cégbe, amely ennek az ellenkezőjét végzi,

természetesen jó pénzért.

Soros György magyarázkodásra kényszerült

A Palantir Technologies-t 2003-ban alapították, de a New York-i tőzsdére csak 2020 szeptemberében vezették be, és szinte teljesen véletlenül derült ki, hogy ebben a nem feltétlenül a „nyílt társadalmat" és a baloldali „értékeket" közvetítő cégben

Soros Györgynek több mint 175 millió dolláros részesedése van.

Ez forintban megközelítőleg 53 milliárdot jelent, amelyből úgy 2 millió 7 ezer koronavírus kimutatására alkalmas tesztet lehet vásásrolni.

Miután az amerikai tőzsdefelügyelet nyilvánosságra hozta a Soros György által birtokolt részvények listáját, az amerikai üzletember magyarázatra kényszerült a gyanús befektetései miatt.

Először is kiderült, hogy Soros nem most vetett szemet az adatelemzéssel, a kémprogramfejlesztéssel és megfigyeléssel foglalkozó vállalatra, hanem már 2012-ben, amikor ez a technológia kezdeti fázisában járt,

amikor még a személyes adatok védelme (GDPR és egyebek) nem számított prioritásnak.

A 2010-es évek elején, mivel ez a terület nem volt megfelelően szabályozva. Sorosék azt is beismerték a nyilatkozatukban, hogy a családi befektetési alap, a Soros Fund Management magánjellegű támogatás keretében finanszírozta az emberek megfigyelését végző vállalatot, és annak tőzsdére jegyzésekor jutott hozzá a részvényekhez.

A Palantir mint olyan vállalat, „amely mindent tud rólad" – így nevezik az amerikai médiában a céget, amely egyelőre nem kommentálta a Soros-féle ügyletet. Viszont a szokatlan médiaérdeklődés és az üzletet körüllengő ellentmondások mindenképp elgondolkodtatták Soros Györgyéket, hiszen

bejelentették, hogy eladják részesedésüket.

A milliárdosnak dönteni kellett, hogy a jól felépített szerepében marad, amely névleg a nyílt társadalom támogatásáról, a migráció ösztönzéséről és az általa diktatúráknak vélt rendszerek elleni harcról szól, vagy

vállalja, hogy ő is olyan eszközökhöz folyamodik, mint az egykori kommunista diktatúrák, és a totális megfigyelésen alapuló társadalomban vagy az elvek nélküli anyagiasságban hisz.

Miért jó üzlet Amerikában olyan cégbe fektetni, amely a migránsok kiszűrésében segédkezik? A válasz egyszerű:

a tőzsdei részesedésért.

A hírverés jót tett a részvénynek, és Sorosnak sikerült profitálnia ebből a botrányos üzletből is, hiszen a médiaérdeklődés felnyomta a részvények árát, így ő már akkor szállt ki belőlük, amikor azok nyereségessé váltak, cserbenhagyva ezáltal több millió kisbefektetőt, akik csak Soros miatt vásároltak a papírból.

Nemrég szavazógépbotrányba keveredett Soros György

A Magyar Nemzet és a Tűzfalcsoport februárban számolt be arról, hogy

Soros Györgyöt választási manipulációval is gyanúsították,

a Daily Caller hírportál például azt állította, hogy Sorosnak kiterjedt kapcsolatai vannak a Smartmatic társasággal, amely a szavazógépek gyártója.

A Daily Caller 2016-os riportja szerint

„a SmartMatic, egy nagy-britanniai szavazattechnológiai cég – szoros kapcsolatokkal Soros Györgyhöz – szavazógépeket gyárt 16 államnak, beleértve olyan csatatérállamokat, mint Arizona, Colorado, Florida, Michigan, Nevada, Pennsylvania és Virginia".

Amerikában

több mint 125 ezren írtak alá egy 2016. október 21-én – a Fehér Ház honlapján – közzétett petíciót,

amely azt mondta ki: „Mi, a nép, kérjük a Kongresszust, hogy sürgősséggel üljön össze, a Soros György tulajdonában lévő szavazógépek eltávolítása céljából 16 államból."

A SmartMatic weboldalán erre való reagálásul közzétettek egy nyilatkozatot, miszerint semmilyen egyesült államokbeli államban nem fogják használni az említett szavazógépeket a 2016. évi választásokon „Sorosnak nincs tulajdonosi részesedése és a társaságnak nincs kapcsolata egyetlen ország politikai pártjával vagy csoportjaival sem."

A Tűzfalcsoport megállapítása szerint ténykérdés az, hogy a rendelkezésre álló információk alapján Soros György valójában nem rendelkezik a kérdéses társasággal. A SmartMatic tulajdonosa Lord Mark Malloch-Brown.

Lord Mark Malloch-Brown Forrás: AFP/NurPhoto/Wiktor Dabkowski/Photoshot

Ő viszont a Nyílt Társadalom Alapítvány Globális Igazgatóságának a tagja.

Malloch-Brown megbízói között viszont olyan személyek szerepelnek, mint az ENSZ főtitkár-helyettese és a Világgazdasági Fórum volt alelnöke. Lord Mark Malloch-Brown egyébként Tony Blair és Gordon Brown londoni baloldali kormányzataiban a Brit Nemzetközösségért felelős miniszter volt,

Soros Györgyhöz pedig a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül kapcsolódik.