Saját magukat teszteljék az emberek, ezt kéri a brit kormány, mert nincs elég orvos, ápoló, aki megcsinálná

koronavírus, Anglia, teszt
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában az utóbbi napokban drámaivá vált a járványhelyzet, ezért szombat este Boris Johnson miniszterelnök bejelentette, hogy újabb korlátozások jönnek, mivel félő, hogy összeomlik az ország egészségügyi rendszere a megbetegedések számának drasztikus növekedése miatt. Angliában bezárnak az éttermek, a szórakozóhelyek és a sörözők, valamint a legtöbb üzlet is legalább december 2-ig. A kórházak elhalasztják a nem életmentő műtéteket, néhány sürgősségi osztály pedig már most elküldi azokat a betegeket, akik nem szorulnak azonnali kezelésre. A helyzet a szakértők szerint tovább fog romlani, és már most sincs elég ember a betegek ellátására. A brit egészségügyi minisztérium - mint ahogy a V4NA nemzetközi hírügynökség megtudta - oktatófilmet készített, hogyan teszteljék az emberek saját magukat. Mindenfajta egészségügyi képzettség nélkül.
Vágólapra másolva!

Az Antrium Area Hospital volt az egyik első, amely közösségi oldalán jelezte, hogy jelenleg túlterhelt a kórház, és 27 beteg várakozik sürgős ellátásra, azonban nincs már szabad ágy a létesítményben. Arra kérték a betegeket, hogy csak akkor induljanak oda, ha sürgős ellátásra van szükségük, minden más esetben maradjanak otthon.

A legtöbb szakértő szerint ez még csak a kezdet, és a következő hetekben további romlás várható. Dr. Alison Pittard, a Faculty of Intensive Care Medicine dékánja arról beszélt egy újságnak, hogy az első hullám alatt is nehéz helyzetbe került az egészségügy, most viszont sokkal hosszabb ideig fog elhúzódni a járvány, ennek kezelésére pedig nem is volt, és a közeljövőben sem lesz elegendő dolgozó az egészségügyben.

Tavasszal a britek komoly készültséggel várták a koronavírus-járvány berobbanását.

Kórházi ágyakat ürítettek ki, és az emberek jelentős része még betartotta a kormány kéréseit, így többségük, akik nem szorultak sürgős kórházi ellátásra, valóban otthon maradtak. A politikusok többsége elfogadta a tényt, hogy szükség van az ország lezárására, és az egészségügy is valahogy túlvészelte a nyomást abban reménykedve, hogy a kormány a jövőben hatásos és gyors intézkedésekkel megakadályozza a hasonló helyzet újabb kialakulását, ez viszont nem így történt.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ráadásul korábban a britek úgy döntöttek, hogy újraindítják a kórházi ápolást és a műtéteket teljes egészében, ezzel pedig azt eredményezték a hatóságok, hogy jelenleg alig maradt olyan kórházi ágy, ahol kezelni lehetne a sürgős eseteket. Ha ez nem lenne elég, akkor az őszi és téli időszak még egy átlagos évben is rendkívül leterheli az egészségügyi rendszert, elsősorban a szezonális influenza miatt. Egyes becslések szerint átlagosan 95 százalékos a brit kórházak kapacitásának kihasználtsága ebben az időtájban.

A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a nemrég felszabadított ezer kórházi ágy sem lesz elegendő, ezek az extra helyek november végére vagy december elejére szintén be fognak telni.

A brit kormány nemrég azt is bejelentette, hogy visszavesznek a tesztelésekből. A Financial Times arról ír, hogy nem olyan ütemben halad a tesztelési technológiák fejlődése, mint amire számítottak.

Saját magukat teszteljék az emberek, ezt kéri a brit kormány

Emellett fontos ok az is, hogy egyszerűen nincs elegendő ember a tesztek elvégzésére, hiszen az egészségügyi dolgozókat teljesen lekötik a kórházi esetek. Emiatt, ahogyan a V4NA nemzetközi hírügynökség észrevette és megírta, az embereknek egyre többször magukat kell tesztelniük, ami azért is veszélyes, mert sokan helytelenül végzik el a mintalevételt. Az öntesztelésre a brit állam biztatja az embereket.

Sőt. Az Egyesült Királyság egészségügyi és szociális minisztériuma még egy oktatóvideót is közzétett, amelyben elmagyarázzák, hogy hogyan kell szakszerűen levenni a mintát. Tehát, azt várják el a lakosságtól, hogy mindenfajta képzettség nélkül az emberek magukat teszteljék, sokszor összeszurkálva az orrukat. Megmutatjuk az abszurd, és túlzás nélkül veszélyes videót.

Volt, aki lefilmezte az egész folyamatot az autójában. Ahogy a videón is látható, a mintavétel - habár nem fájdalmas - de nem kellemes, és nem is várható el olyan emberektől, akiknek nincs egészségügyi képzettségük, hogy megfelelően vegyék le a mintát. Az ilyen tesztelésnek az a veszélye, hogy a beküldött minta negatív lesz, szimplán csak azért, mert a tesztelő - aki nem orvos, mentős vagy ápoló - egyszerűen hibásan vett mintát saját magától. Ilyen esetben egy álnegatív eredmény ismeretében nagyon sok embert megfertőzhet egy tünetmentes koronavírusos.

Ugyan jelenleg nincs maszkhiány a brit egészségügyben, de a dolgozókat továbbra sem tesztelik rendszeresen, emellett pedig nem a legjobb minőségű N-95-ös arcmaszkokat használják az orvosok.

A briteknél ismét újraindult a pánikvásárlás az elmúlt két hétben, Boris Johnson bejelentését követően pedig új szintekre emelkedhet.

Több üzletlánc is arról számolt be, hogy már kifogytak például a vécépapírból. Ugyan a pánikból történő felvásárlás és halmozás még nem érte el a tavaszi rohamot, azonban a friss szigorításoknak köszönhetően minden bizonnyal újabb hullám indul.

A gazdaság leállítása nagyon súlyos következményeket is von maga után. Számítások szerint kéthetente 8 milliárd fontot veszít a brit gazdaság az éttermek, üzletek és pubok bezárásával.