300 embert vettek őrizetbe a vasárnapi minszki tüntetésen

LUKASENKO, Aljakszandr
Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt az Aleksander Lukasenko fehérorosz elnök lemondását követelők tüntetésén Minszkben 2020. november 1-jén. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét. A kormányellenes tüntetők csaknem három hónapja az államfő távozását követelik, ő azonban nem hajlandó erre. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök a vasárnapi tüntetésen a fehérorosz fővárosban, Minszkben és a Minszki járásban - közölte hétfőn Olha Csemadanava belügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vételek a tömegrendezvények megtartására vonatkozó törvények megsértése miatt történtek. Csemadanava szerint a nem engedélyezett tüntetéseket a rendfenntartó erőkkel szembeni tevőleges szembenállás kísérte, volt, ahol házilag készített robbanószerkezetet is bevetettek a rendőrök ellen.

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt az Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök lemondását követelők tüntetésén Minszkben 2020. november 1-jén. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét. A kormányellenes tüntetők csaknem három hónapja az államfő távozását követelik, ő azonban nem hajlandó erre. Forrás: MTI/EPA/-

A rendőrök számtalanszor figyelmeztettek arra, hogy nem engedhetők meg a jogellenes cselekmények, és ezért intézkedtek is a törvénysértések megakadályozása érdekében, a fővárosban villanó- és hanggránátokat, illetve gumilövedékeket is használtak a tüntetők ellen.

Csemadanava szerint vasárnap országszerte 13 helyen voltak tiltakozások, de a vidéki megmozdulások nem terebélyesedtek ki, általában tíz embernél többen nem vettek részt rajtuk.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen a hivatalos eredmények szerint Alekszander Lukasenko államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és a nyugati országok szerint a hatóságok elcsalták a választásokat.

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök lemondását követelik tüntetők Minszkben 2020. november 1-jén. Forrás: MTI/EPA/-

Minszkben immár 12 hete tartanak a végeláthatatlan tömegeket megmozgató tüntetések, és

vasárnap ismét tízezrek vonultak a főváros utcáira.

Az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt a múlt hét elején országos sztrájkra szólította a dolgozókat, de hivatalos közlések alapján nem lehet valós képet alkotni arról, hogy a felhívásnak mennyien tettek eleget.