Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb utcai háborúkat robbantott ki a szélsőbaloldal az Egyesült Államokban a választások közeledtével

Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, a pennsylvaniai Philadelphiában hétfő délután a rendőrök lelőttek egy Walter Wallace Jr. nevű, büntetett előéletű fekete férfit, mert az a többszöri felszólítás ellenére sem dobta el a kését, sőt megpróbált rájuk támadni. Walter Wallace lelövéséről több járókelő felvételt készített, amelyek aztán felkerültek a közösségi oldalakra, ezek ürügyén hétfő este és kedden is demonstrációkat szerveztek különböző szélsőbaloldali mozgalmak. Hétfőn még csak Philadelphiában voltak demonstrációk, de keddre már átterjedtek más nagyobb amerikai városokra is.
Vágólapra másolva!

Portland

Az oregoni Portlandben Wallace lelövése ürügyén szervezett kedd esti szélsőbaloldali megmozduláson résztvevők Dan Ryan demokrata párti önkormányzati képviselő otthona elé vonultak,

követelve a rendőrség önkormányzati finanszírozásának a teljes megszüntetését.

Közben rendőr- és Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak.

A demonstrálók túlnyomó többsége fehér volt, ami jól szemlélteti, hogy

ez nem egy feketepárti, hanem inkább egy szélsőbaloldali megmozdulás volt.

A történtek után, már Portland belvárosában kisebb összecsapások alakultak ki a rendőrséggel, az emiatt őrizetbe vett aktivisták döntő része is fehér volt.

Közben az Antifa

elkezdte listázni a republikánus szavazókat, „rasszistának" és „fasisztának" bélyegezve őket.

Seattle

A washingtoni Seattle-ben utcára vonult radikális baloldaliak elsősorban egy sofőrrel kerültek összetűzésbe, akit nem akartak kiengedni a garázsából, de az egyelőre nem világos, hogy miért.

Los Angeles

A kaliforniai Los Angelesben nagyobb megmozdulásra került sor, ahogy az az alábbi felvételeken is jól látszik.

New York

New Yorkban a szélsőbaloldaliak bankok és boltok kirakatait törték be, majd rendőrautókat rongáltak meg.

New York, Brooklyn, 2020. október 27. Forrás: Getty Images/2020 Robert Nickelsberg

Közben azon épületekre, ahol elhaladtak, rendőrellenes jelszavakat firkáltak.

A történtekről számos felvétel készült.

Washington

A szövetségi fővárosban nem csupán Walter Wallace, hanem a washingtoni lakhelyű, Karon Hylton-Brown nevű fekete férfi ügye miatt is utcára vonultak a szélsőbaloldali aktivisták. Eddigi információk alapján Hylton-Brown-t pénteken üldözőbe vette a rendőrség, a menekülő férfi pedig autóbalesetet szenvedett, aminek következtében hétfőn a kórházban meghalt.

Washington, 2020. október 27. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tasos Katopodis

A demonstrálók betörtek a Walmartba, és megdobálták a főváros 4. kerületének a rendőrőrsét, megpróbáltak bejutni az épületbe is, de ez nem sikerült.

Minneapolis

A minnesotai Minneapolisban is utcára vonult a radikális baloldal, azt skandálták, hogy „nincs igazság, nincs béke".

A témával kapcsolatosan kifejtette a véleményét Andy Ngô is, aki a kanadai Konzervatív Párthoz közelállónak mondott The Post Millennial külpolitikai újságírója, egyben felelős szerkesztője, és elsősorban Amerikáról ír, legtöbbször helyszíni tudósítások alapján. Andy Ngô egyébként Portlandben született, a szülei Dél-Vietnamból menekültek el, miután az addig független országot megszállta a kommunista Észak-Vietnam. Keresztény hitre tért,

a radikális baloldali megmozdulások óta pedig az Antifa tevékenységét igyekszik feltárni,

erről a közeljövőben egy könyve is megjelenik, amelyben elsősorban azt vizsgálja, hogyan teszi tönkre a demokráciát az Antifa. A mostani tüntetésekkel kapcsolatosan azt nyilatkozta a Newsmax televíziónak, hogy

Andy Ngô értékelése szerint

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hetedik videó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről