Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megtámadtak egy zsidó diákot Hamburgban egy zsinagóga előtt

Németország, Hamburg, zsinagóga
dpatop - 04 October 2020, Hamburg: Several police officers and civilians stand in the cordoned-off area in front of the synagogue. Near the synagogue in Hamburg, an attack occurred on Sunday afternoon in which a 29-year-old man was seriously injured. Photo: Jonas Walzberg/dpa
Vágólapra másolva!
Gyalogsági ásóval rátámadt egy katonai ruhát viselő férfi egy zsidó diákra vasárnap délután egy hamburgi zsinagóga előtt - jelentette a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap a hírportálján. A rendőrség őrizetbe vette a támadót.
Vágólapra másolva!

Az országos lap két regionális közszolgálati médiatársasággal, a Norddeutscher Rundfunkkal (NDR) és a Westdeutscher Rundfunkkal (WDR) közösen működtetett tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint a nyilvánvalóan antiszemita támadás

áldozatát súlyos fejsérüléssel kórházba szállították.

A támadót a zsinagóga közösségének biztonsági szolgálata elfogta.

A hamburgi rendőrség vasárnap esti közleménye szerint

egy 29 éves férfi volt a támadó, aki a német hadsereg (Bundeswehr) egyenruhájához hasonlító ruhát viselt.

Hírportálok egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írták, hogy a támadó német állampolgár és kazahsztáni származású. Kihallgatása nehezen halad, mert igen zavartan viselkedik. Zsebében találtak egy cetlit, amelyen egy horogkereszt látható.

Az SZ, az NDR és a WDR jelentésében rámutatott, hogy az incidens a legutóbbi súlyos németországi antiszemita bűncselekmény, a hallei zsinagóga elleni tavaly októberi fegyveres támadás évfordulójához közeli időpontban történt. A támadó öltözéke is a 2019. október 9-én történt esetet idézi.

Rendőrök a támadás helyszínén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jonas Walzberg

A hallei támadó a hatóságok megállapítása szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból próbált bejutni a zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr - az engesztelés napja - alkalmából.

A német férfi korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart bíztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt. A Szász-Anhalt tartományi város zsinagógájának kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, kocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről