Lemondott a kirgiz elnök

Kyrgyz President Jeenbekov veto Japarov's prime ministry 2020,Bishkek,Kyrgyzstan,October,prime ministry,Sadyr Japarov,Soo
BISHKEK, KYRGYZSTAN - OCTOBER 13: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "KYRGYZSTAN PRESIDENCY PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of Kyrgyzstan Sooronbay Jeenbekov is seen after vetoing the decree sent by the parliament to approve the new government structure and program of Sadyr Japarov, who was freed from jail by his supporters during the protests, in Bishkek, Kyrgyzstan on October 13, 2020. Kyrgyzstan Presidency / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő - közölte csütörtökön az elnöki hivatal sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

Az Interfax idézte Dzsejenbekov üzenetét a kirgiz néphez, amelyben közli, hogy továbbra is feszült a helyzet az országban, számára mindennél fontosabb a társadalmi béke és nyugalom megteremtése,

és semmi se drágább minden egyes honfitárs életénél.

Szooronbaj Dzsejenbekov Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Kyrgyzstan Presidency / Handout

Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz. Nem szeretnék olyan elnökként bevonulni Kirgizisztán történelmébe, mint aki vért ontott, és lövette saját polgárait.

- üzente az államfő.

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott.

A választáson az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba.

Emiatt tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők megszálltak kormányzati épületeket.

Ezek hatására a központi választási bizottság érvénytelenítette a választási eredményeket. Dzsejenbekov már a múlt héten bejelentette, hogy le fog mondani, de a hét elején közölte, hogy az új választásokig hivatalban marad.

Az elnök szerdán jóváhagyta Szadir Zsaparov új miniszterelnök kinevezését, miután a parlament megszavazta kormányát és programját is. Dzsejenbekov előtte még elutasította Zsaparov kinevezését.

Zsaparov ellenzéki képviselő volt, és a rendbontások idején szabadították ki a börtönből több egykori politikussal együtt.

Dzsejenbekov lemondó nyilatkozatában arra szólította fel őt és a többi politikai vezetőt, hogy küldjék el híveiket Biskekből, és adják vissza a fővárosiaknak a békét. A rendvédelmi erőket és tüntetőket pedig arra kérte, hogy ne engedjenek a provokációknak, ne ontsanak vért.

Dzsejenbekov szerint Zsaparov kinevezése nem csökkentette a feszültséget az országban.

- üzente az elnök, aki az Interfax szerint hajnali négy óráig folytatott konzultációkat Zsaparovval, aki fogadkozott, hogy szorgalmazni fogja az államfő távozását, mert a nép ezt követeli.