Vádemelés nélkül engedték el a házi őrizetből a volt kolumbiai elnököt

Horizontal
Alvaro Uribe
Vágólapra másolva!
Elengedték a házi őrizetből a korrupcióval gyanúsított Alvaro Uribe korábbi kolumbiai elnököt szombaton. Az ügyben illetékes bogotái bíróság szerint ugyanis hivatalos vádemelés nélkül a házi őrizet nem tartható fenn tovább. "Hála Istennek" - írta Twitter-üzenetben a volt államfő a törvényszéki döntést követően.
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb bíróság augusztus elején rendelte el a csalással, kenőpénz elfogadásával és korrupcióval gyanúsított Uribe házi őrizetét, hogy ne akadályozhassa az ellene zajló nyomozást. A 68 éves politikus állítólag tanúkat vesztegetett meg, illetve nyomást gyakorolt rájuk. Uribét és családját emellett azzal is gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak félkatonai szervezetekkel, amelyek számos bűncselekményt követtek el a latin-amerikai országban.

Alvaro Uribe Forrás: AFP/Raul Arboleda

Uribe augusztus végén lemondott szenátori helyéről aminek következtében a legfelsőbb bíróságnak át kellett adnia a nyomozást az ügyészségnek. Egyes elemzők már korábban felvetették, hogy az ügyészség elnézőbb lehet vele szemben.

Iván Duque jelenlegi államfő, aki a máig befolyásos Uribe által alapított pártnak, a Demokrata Központnak a tagja, teljes bizalmáról biztosította a korábbi elnököt. Uribe két cikluson át (2002-2010) volt a dél-amerikai ország nagy hatalmú vezetője.

A korábbi elnök ellen más eljárás is folyik június óta a Kolumbiát csaknem hat évtizede sújtó fegyveres konfliktus során elkövetett feltételezett bűncselekmények ügyében.