Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A fehérorosz hatóságok készek éles lőszert is bevetni Minszkben a rendfenntartásra

fehérorosz tüntetés
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők és rendőrök összecsapása Minszkben 2020. október 11-én.
Vágólapra másolva!
A fehérorosz hatóságok készek halálos katonai fegyvereket bevetni Minszkben a rendfenntartásra - jelentette ki hétfőn Henadzij Kazakevics, a fehérorosz belügyminiszter első helyettese.
Vágólapra másolva!

- hangsúlyozta Kazakevics videóüzenetében, amelyet a tárca Telegram-oldalán tettek közzé.
Kazakevics egyben közölte, hogy megállapításuk szerint a tüntetési mozgalom kezd fokozatosan kifulladni mind országosan, mind méretét tekintve. Ugyanakkor a minszki megmozdulások a tárca szerint radikalizálódtak. A fehérorosz belügyminiszter első helyettese szerint ennek volt bizonyítéka a vasárnapi tüntetés a fővárosban.

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők és rendőrök összecsapása Minszkben 2020. október 11-én. Forrás: MTI/EPA/-

A tisztségviselő szerint míg az aktivisták nappal köveket, késeket és palackokat dobáltak, addig este már barikádokat építettek, és gumiabroncsokat égettek.

- hangoztatta Kazakevics, aki úgy fogalmazott, hogy

Fehéroroszországba a kilencvenes évek felfordulását akarják visszahozni, és a színes forradalmakat megélt államok sanyarú útjára akarják terelni az országot.

Olha Csemodanova belügyi szóvivő hétfőn közölte, hogy

a vasárnapi tüntetésen mintegy 11 ezren vettek részt, közülük 713 személyt előállítottak.


Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i, széles körben elcsaltnak tartott elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal újraválasztották Alekszandr Lukasenko elnököt immár a hatodik egymást követő mandátumára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről