Iránban sokakat halálra tapostak Kászim Szulejmáni temetésén

Irán, temetés
Iranian mourners gather around a vehicle carrying the coffin of slain top general Qasem Soleimani during the final stage of funeral processions, in his hometown Kerman on January 7, 2020. - Soleimani was killed outside Baghdad airport Friday in a drone strike ordered by US President Donald Trump, ratcheting up tensions with arch-enemy Iran which has vowed "severe revenge". The assassination of the 62-year-old heightened international concern about a new war in the volatile, oil-rich Middle East and rattled financial markets. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdték Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának temetését, amit korábbn el kellett halasztani, mert az iráni Kermán városában tartott keddi ceremónián kialakult tolongásban a legfrissebb értesülések szerint legkevesebb 56 embert halálra tapostak és 213-an megsérültek - közölték a Farsz és az ISNA helyi hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A világhálóra felkerült videofelvételeken élettelen testek láthatók az út szélén, miközben többen segíteni próbálnak rajtuk.

Kermán egyébként a néhai parancsnok, Kászim Szulejmáni szülővárosa.

Az iráni katasztrófavédelem egészségügyi szolgálatának vezetője, Pirhosszein Kulivánd azt mondta az állami televízió műsorában, hogy

Tömeg a temetésen Forrás: AFP/Atta Kenare

Korábbi értesülések még 35 halottról és 48 sérültről szóltak, azonban a Farsz és az ISNA helyi hírügynökségek legújabb híradása szerint jelentősen nőtt a tolongások áldozatainak száma.

Az eset miatt elhalasztott temetést azóta megkezdték.

- jelentette az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Irán nagyvárosaiban hatalmas tömegek siratták a tábornokot, sokan pedig azt skandálták, hogy "Halál Amerikára!".

A helyi egészségügyi szolgálatok adatai szerint a tolongás azért tört ki, mert túl sokan érkeztek a tartományokból, hogy elbúcsúzzanak a "legendás katonától", akivel egy célzott amerikai légicsapás végzett pénteken az iraki főváros, Bagdad közelében. Az incidens miatt ismét fellángolt a viszály Washington és Teherán között.