Szándékosan eltussolhatták Belgiumban egy rendőri intézkedés közben meghalt szlovák férfi ügyét

Vágólapra másolva!
Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken Szlovákia európai parlamenti képviselőivel egyeztetett azzal a céllal, hogy az EP-képviselők gyakoroljanak nyomást az Európai Parlamentre és a rendőri túlkapásokról kezdődjön plenáris vita Brüsszelben - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.
Vágólapra másolva!

A Híradó szerint tovább nő a nemzetközi nyomás, és egyre több jel utal arra, hogy a Belgiumban rendőri intézkedés közben elhunyt szlovák férfi, Jozef Chovanec halálát szándékosan eltussolták.


Szlovákia teljes körű és gyorsított eljárást követel Belgiumtól és arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést. A szlovák államfő javasolja, hogy vonjanak be egy szlovákiai szakértőt is a nyomozásba.

Ennek kapcsán Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken azt mondta: egy olyan szakértőt szeretnének, aki részt vesz az ügyben és így hozzájárul, hogy megkérdőjelezhetetlenül kiderüljön, mi volt a halál tényleges oka. Azt mondta: valószínűleg a patológia területéről érkező szakértőt küldenek, aki tagja lesz a nyomozócsoportnak. Erről a belga félnek kell döntenie, de Szlovákia nyomást gyakorol - közölte.

Lucia Duris Nicholsonová szlovák európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a Jozef Chovanec-ügy az Európai Parlament plenáris ülésén már októberben téma kell, hogy legyen.
Igor Matovic szlovák kormányfő a V4-es országok lengyelországi csúcstalálkozóján azt mondta: kérik a belga kormányt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vizsgálja ki ezt a kérdést és garantálja, hogy objektív tényfeltárás történik,


Kitértek arra is, hogy a Le Soir című belga napilapban megjelent cikk szerint három nappal Chovanec halála után különjelentés készült a történtekről.

Ez néhány pontban eltér a korábbi hivatalos rendőrségi jelentéstől, de ez sem tesz említést arról, hogy pokrócot borítottak volna az áldozat fejére. És nem említi a belga rendőrnő náci karlendítését sem.

A jelentést elküldték Jan Jambon akkori belga belügyminiszter kabinetjébe is. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a történtekről a legmagasabb szinteken is tudniuk kellett a vezetőknek.