Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy tüntető felgyújtotta magát egy Molotov-koktéllal, egy „fekete" egyetemi tanárról kiderült, hogy fehér, és folytatódik a baloldali polgármesterek menekülése a (radikális) baloldali tüntetők elől. Eközben tovább romlik a közbiztonság és újabb városok válnak a lázongások áldozatává - hívja fel rá a figyelmet az Alapjogokért Központ.
Vágólapra másolva!

Portland – folytatódik az erőszak, Oregon, USA 2020. szeptember 4.

Rendőrök agyonlőtték az augusztus 29-i tüntetésen történt gyilkosság gyanúsítottját, Michael Forest Reinoehl-t. A férfi ellenállt a letartóztatásnak, a hírek szerint fegyvert rántott. Reinoehl két hete agyonlőtte Aaron „Jay" Danielsont, aki Trump újraválasztása mellett tüntetett. Alig pár órával halála előtt, Reinoehl adott egy interjút a liberális VICE News nevű hírportálnak, melyben elismerte tettét és arra hivatkozott, hogy egy színesbőrű barátja életét próbálta megmenteni. Ezt az állítását később a rendőrség cáfolta. Azt is elmondta, hogy amikor meghúzta a ravaszt, az olyan érzés volt, mintha egy polgárháború kezdődne.

Szombaton volt a 100. tüntetés Portlandben. A demonstrálók ezt azzal ünnepelték, hogy Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket és egy esetben egymást – az egyik antifás ruhája lángra lobbant. A rendfenntartók 50 embert letartóztattak. Egy rendőr megsérült.

Egyetemi abszurd, USA, 2020 szeptember 4-10.

A Rhode Island-i Egyetem baloldali nézeteiről ismert történelemprofesszora, Erik Loomis szerint az amerikai rendőrség telis-tele van fasisztákkal és egyáltalán nem összeesküvés-elmélet azt feltételezni, hogy szándékosan gyilkolták meg Michael Reinhoelt. Reinhoel áldozatát, Aaron „Jay" Danielsont a professzor egyszerűen „fasisztának" nevezi. Az internetbejegyzéséhez fűzött egyik hozzászólásra reagálva Loomis azt is elmondja, hogy személy szerint semmi erkölcsi kivetnivalója nincs Danielson meggyilkolásával kapcsolatban.

Erik Loomis Forrás: Alapjokogért Központ

A Cornell Egyetem oktatói, alkalmazottai és diáksága azt követeli, hogy a patinás egyetem hagyjon fel „színvak" felvételi politikájával, mely mindezidáig nem tett különbséget az alkalmazottak és a diákok felvételénél a származásuk és bőrszínük alapján. Azt várják, hogy az egyetem célzottan részesítse előnyben a nem fehérbőrű jelentkezőket minden területen. „Minden 'színvak' esemény, mechanizmus és folyamat az egyetemen (...) továbbörökíti a faji különbségeket és erősíti az igazságtalan status quo-t" – írják a tiltakozók.

A Cornel Egyetem campusa Forrás: Alapjogokért Központ

Azt várják el, hogy a színesbőrű oktatók aránya 2030-ra érje el a 25 százalékot, és színesbőrű diákok „egész csoportjait" vegyék fel. Emellett azt is követelik, hogy a felvételnél az egyetem ne hagyatkozzon az érettségi vizsga eredményeire, mivel annak „...szerepe van a faji és osztálykülönbségek elmélyítésében". Továbbá a tanagyagot is jelentősen át kell alakítani, többek között úgy, hogy az egyes kurzusok „felerősítsék a színesbőrű tudósok (különösen nők) hangját".

A fővárosi George Washington Egyetem egyik tanára töredelmesen bevallotta, hogy nem fekete. Jessica Krug, aki Afrikáról és az afrikai diaszpóráról oktat egész szakmai pályája során úgy tett, mintha fekete lenne, pedig egy kansasi zsidó családban jött napvilágra.

Jessica Krug Forrás: Alapjogokért Központ

Krug önmarcangoló „Az igazság és az életem fekete-ellenes erőszaka" című internetes bejegyzésében bevallotta, hogy „egy kulturális pióca", a teljes felnőtt élettapasztalata a hazugságok „napalmtól bűzös talajában gyökerezik", és az egész viselkedése „etikátlan, erkölcstelen, fekete-ellenes és gyarmatosító". A szerencsétlen professzor „mentális démonokkal is küzd", de jól tudja, ez nem szolgálhat kifogásként. Az egyetemi állásából felfüggesztették, majd ezt követően beadta a felmondását.

Menekülő polgármesterek, USA, 2020. szeptember 4.

A St. Louis demokrata polgármestere, Lyda Krewson, portlandi kollégájához hasonlóan, arra kényszerült, hogy a BLM-tüntetések miatt elköltözzön a saját otthonából. A városvezető otthonát Washington DC-ben is megtalálták a tüntetők, így valószínűleg csak idő kérdése és az ottani polgármesternek is költöznie kell. Mindhárom politikus a Demokrata Párt balszárnyához tartozik.

Újabb amerikai város lángokban, Rochester, New York, USA

Napok óta tartanak az erőszakos tüntetések Rochesterben, New York államban. A tüntetések akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy egy fekete gyanúsított letartóztatás közben megfulladt még márciusban. Daniel Prude fejére azért tettek a rendőrök köpésgátló zsákot, mivel drogmámorban vergődve azt kiabálta, hogy koronavírusos, és köpködött a rendőrökre. A városi rendőrszakszervezet vezetője szerint az ügyben érintett rendőrök az előírásokat tökéletesen betartva jártak el, így nem lehet őket felelősségre vonni Prude haláláért. A tüntetőket mindez nem zavarja, és a már ismert forgatókönyv szerint tombolnak. Egy felvétel azt mutatja, ahogy a demonstrálók egy étteremre támadnak, annak ellenére, hogy a teraszon vendégek ülnek.

Tüzeket gyújtottak a belvárosban, többek között egy buszmegálló is a lángok martalékává vált. 11 embert letartóztattak, három rendőr megsérült. A rendőrség gumilövedékeket és könnygázt vetett be.

Nincs békés ebéd, Pittsburgh, Pennsylvania

A Black Lives Matter aktivistái több amerikai nagyvárosban is rendszeresen zaklatják az éttermek, bárok vendégeit. Legutóbb Pittsburghban filmeztek le egy olyan esetet, amikor több más vendég mellett egy idős házaspárt szidalmaznak az tüntetők minősíthetetlen stílusban.

Az ügyben Donald Trump is megszólalt, aki Twitter-bejegyzésében a nagyvárosok baloldali vezetését tette felelőssé a kialakult helyzetért.

A CNN igyekszik a múltat végképp eltörölni. USA, 2020 szeptember 9.

A CNN „Joe Biden hosszú útja a Fehér Házig" című hétfő esti (kampány)műsorában bevágtak egy régi fotót az elnökjelöltről és (akkor még) kisfiáról. Az 5-6 éves Biden egy Washington Redskins sapkát hordott aznap, de mivel mára már kiderült, hogy a washingtoni amerikaifutball-csapat korábbi neve nagyon rasszista, a „hírtelevízió" photoshop segítségével eltávolította a csapat logóját a sapkáról - írja elemzésében az Alapjogokért Központ.

Joe Biden és a fia Forrás: Alapjogokért Központ