Az amerikai külügyminiszter a venezuelai elnök elleni nyomásgyakorláshoz keres támogatókat

diplomacy Horizontal The Coordinator of the Welcome Operation and Commander of the Humanitarian Logistics Task Force, General Manoel de Barros (2-L) talks to the US Secretary of State, Mike Pompeo (2-R) next to the Governor of Roraima Antonio Denarium (L)
Mike Pompeo Brazíliában
Vágólapra másolva!
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter venezuelai menekültekkel találkozott pénteken brazíliai látogatásán, amely négy dél-amerikai országot érintő körútjának harmadik állomása. A körúttal az a célja, hogy támogatást szerezzen a Nicolás Maduro venezuelai elnökkel szembeni nyomásgyakorláshoz.
Vágólapra másolva!

A venezuelai menekülteket fogadó központot Roraima szövetségi állam fővárosának, Boa Vistának a légitámaszpontján alakították ki a brazil hatóságok. Brazília a venezuelai belpolitikai és gazdasági válság miatt külföldre menekült ötmillió ember közül mintegy 250 ezret fogadott be.

Mike Pompeo Brazíliában Forrás: AFP/Bruno Mancinelle

Újságíróknak nyilatkozva Pompeo azzal vádolta meg Madurót, hogy

soha nem tapasztalt súlyosságú válságot idézett elő országában.

Elmondta, hogy Washington hamarosan bejelent további 348 millió dollárt a venezuelai menekültek segítésére, és ebből 30 milliót a Brazíliában lévőknek szánnak. Így az Egyesült Államok nekik nyújtott támogatása eléri majd az 1,2 milliárd dollárt.

A jobboldali brazil kormány két héttel ezelőtt nemkívánatos személyeknek minősítette a venezuelai diplomatákat, de egyelőre nem utasította ki őket.

Pompeo körútján először Suriname-ban járt, majd Guyanán, Brazília után pedig Kolumbiába megy. Mind a négy ország határos Venezuelával.