Japán segít Mauritiusnak felszámolni az olajszennyezést

TOPSHOTS Horizontal
This aerial picture taken on August 16, 2020, shows the MV Wakashio bulk carrier that had run aground and broke into two parts near Blue Bay Marine Park, Mauritius. - A ship that has leaked more than 1,000 tonnes of oil in pristine waters off the Mauritius coast has split into two, its Japanese operator said August 16, 2020. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán Wakashio teherhajó júliusban futott zátonyra az üdülőparadicsomnál, a tengerbe ömlő mintegy ezer tonna dízel- és fűtőolaj súlyosan károsította az élővilágot. Japán megígérte, hogy hosszú távú segítséget nyújt Mauritiusnak.
Vágólapra másolva!

Szuga Josihide kiemelte, hogy a segítség nemcsak az olajszennyezés további megállítására vagy eltávolítására terjed ki, de társadalmi és gazdasági területeken is érvényesül. Hangoztatta, olyan támogatást ajánlanak, amely közép- és hosszú távon jelent majd együttműködést.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó, mintegy

ezer tonna dízel- és fűtőolaj nagy területen szétterjedt.

A zátonyra futott Wakashio teherhajó Forrás: AFP/Stringer

A helyi kormány augusztus 7-én rendkívüli környezeti szükséghelyzetet hirdetett attól tartva, hogy a szennyezés

kihat a tengeri állatvilág veszélyeztetett fajaira, madarakra, teknősökre. A part menti vizeken betiltották a halászatot.

A helyi kormány 34 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kártérítést kért Japántól azért, hogy ebből az összegből egyebek között támogassák a helyi halászközösséget az elszenvedett károk miatt.

Mauritius azt is tervezi, hogy a kért összegből 100 halászbárkát építenek, helyreállítanak egy kutatóközpontot, továbbá kiképeznek 474 halászt és 60 hajóskapitányt, akik a távolabbi vizeken, a nyílt tengeren halásznának.