Egyre több fertőzöttre lehet számítani Csehországban

koronavírus, Csehország, Prága
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MARCH 16: A woman wears a mask as a precaution against coronavirus (COVID-19) on medieval Charles Bridge after Czech government declared a nationwide quarantine due to the novel coronavirus outbreak in Prague, Czech Republic on March 16, 2020. Prime Minister Andrej Babis said in a press conference held after an extraordinary cabinet meeting that the quarantine will be imposed across the country until March 24 to prevent the spread of the virus. The Czech Republic declared a state of emergency on March 12 to prevent the virus from spreading. Lukas Kabon / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nem várható a következő hetekben, hogy csökken az igazolt fertőzöttek napi száma Csehországban, valószínűbb a növekedés - jelentette ki Roman Prymula tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos kedden a Prága melletti Vestecben, ahol Andrej Babis kormányfővel együtt meglátogatta a Biocev egészségügyi kutatóközpontot.
Vágólapra másolva!

Prymula ezért nem tartja valószínűnek, hogy Szlovákia rövidesen levehetné Csehországot a vörös, vagyis a kockázatos besorolású országok listájáról.

A szlovákiai központi válságstáb erről hétfőn döntött, a csehek szlovákiai beutazását korlátozó intézkedés pénteken lép életbe.

A döntés háttere, hogy szeptember elsejétől kezdve Csehországban egy nap kivételével mindig meghaladta az ezret a napi igazolt fertőzések száma. Kedden a holland kormány is a vörös listára tette Csehországot.

- mondta Prymula újságíróknak. Szerinte hosszabb távon lehetetlen megjósolni, milyen lesz a járvány alakulása.

Maszkos nő Prágában Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Prymula leszögezte, hogy a gazdasági és társadalmi élet olyan leállítása, mint tavasszal, már csak a végső esetben jöhet számításba. Például, ha a kórházak kapacitása nem lenne elegendő a betegek kezelésére.

Ettől azonban még nagyon messze vagyunk

- tette hozzá a kormánybiztos, aki az egyik legjobb cseh járványügyi szakértőnek számít.

A kormányfő újságíróknak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt nem szabad elhanyagolni a más súlyos betegségek elleni küzdelmet sem. Naponta halljuk, milyen gondokat okoz a Covid-19, miközben például rákban 27 ezer ember hal meg évente, ami napi 75 halottat jelent - mondta Andrej Babis.

Közölte, hogy a kormány hosszú távú nemzeti rákellenes tervet készít, hogy csökkentse a rákos betegek elhalálozásának számát.

Csehországban az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint hétfőn 1038 új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumi tesztek alapján.

Az aktív esetek száma már meghaladta a 14 600-at.

Andrej Babis azt mondta, hogy a kórházakban 305 személyt kezelnek, közülük 51 állapota súlyos. A halottak száma 465-re emelkedett.