19 éve volt Amerika történelmének legsúlyosabb terrortámadása

New York-i 9/11, szeptember 11., terror, terrortámadás, World Trade Center
394261 14: A fiery blasts rocks the World Trade Center after being hit by two planes September 11, 2001 in New York City. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Vágólapra másolva!
New Yorkban, Washingtonban és a pennsylvaniai Shanksville-ben is megemlékezéseket tartottak a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatairól, a 19. évforduló alkalmából. New Yorkban Mike Pence, míg a fővárosban és Shanksville-ben Donald Trump elnök vett részt a megemlékezésen, aki nagyhatású beszédet mondott.
Vágólapra másolva!

Így emlékezett meg Trump a 9/11-ről

Donald Trump elnök a megemlékezések előtt egy nappal, szeptember 10-én üzenetet intézett az amerikaiakhoz, amely a Fehér Ház honlapján jelent meg.

Trump hangsúlyozta a közel 3 ezer ártatlan áldozatról való emlékezés fontosságát, és a hazafiasság napjának a jelentőségét.

Külön kiemelte az United Airlines 93-as járatának utasainak a bátorságát, akik saját életük feláldozása által megakadályozták a repülőgép eltérítését, így az végül a Pennsylvania állambeli Shanksville mellett zuhant le.

Az eltérített gép célpontja a washingtoni Fehér Ház vagy a Capitolium épülete lett volna.

A gépnek meghalt a 40 utasa és rajat lévő 4 iszlamista terrorista is. A 93-as járat utasainak tragédiájáról itt írtunk részletesen.

Trump elnök nem utazott el New Yorkba, a központi megemlékezésre, ahol a kormányt Mike Pence alelnök és felesége, Karen képviselték.

Helyette Trump a felesége társaságában a washingtoni hadügyminisztérium, a Pentagon épülete előtti zászlófelvonáson vett részt, majd pedig a Fehér Házbeli úgynevezett „csendes megemlékezésen".

Ezt követően Shanksvillebe ment, ahol a helyi idő szerint délben kezdődő megemlékezésen vett részt.

Külön kifejezte tiszteletét azon közel 6 millió férfi és nő iránt, akik 2001. szeptember 11. óta, feltételezhetően az akkor események hatására jelentkeztek a hadseregbe.

Az elnök hozzátette:

Végezetül a katonai hűségeskü szövegét mondta el.

A 9/11-ről megemlékezett a Twitter-oldalán Melania Trump First Lady is.

Trump személyes ügyvédje, Rudolph W. „Rudy" Giuliani, aki a terrortámadás idején New York republikánus polgármestere volt, az Epoch Times-ban megjelentetett véleménycikkében emlékezett meg az akkor történtekről.

A cikk lényege, hogy

Giuliani külön megtisztelve érzi magát azáltal, hogy

A teljes cikk itt olvasható el.

George W. Bush, aki a terrortámadás idején volt Amerika elnöke, a feleségével, Laurával szintén megemlékezett az akkor történtekről.

A NATO brüsszeli központjában is volt megemlékezés, amelyen beszédet mondott – többek között – Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára.

New Yorkban minden év szeptember 11-én lélekharangok megkondítása közben sorolják fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit.

A terrortámadás túlélői és a mentők egészsége is károsodott

A New York Post beszámolója szerint azok, akik az ikertornyokban voltak és túlélték a terrortámadást, illetve részt vettek a mentésben (rendőrök, tűzoltók, mentősök)

sokkal gyakoribbak a különböző jellegű, elsősorban daganatos megbetegedések, mint másoknál.

Ez azzal magyarázható, hogy rengeteg káros, rákkeltő anyag szabadult fel a tornyok leomlásakor. Egy korábbi tanulmány azt mutatta ki, hogy főleg a férfiak körében nőtt meg a mellrák kockázata. A rákon kívül még légúti, illetve a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések száma nőtt meg jelentősen.

A Stony Brook University legújabb tanulmánya szerint azonban

a korai demencia kockázata is nőtt azok körében, akik jelen voltak a terrortámadásnál, illetve rész vettek a mentésben.

Az egyetem vezető kutatója, Dr. Sean Clouston elmondása alapján,

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Benjamin Luft pedig közölte, hogy a demencia egyik következménye az Alzheimer-kór is lehet.

Ron Kirchner nyugalmazott tűzoltó felesége, Dawn a téma kapcsán nyilatkozott a New York Postnak.

Elmondta, hogy a Stony Brook University projektjében részt vevő férje 2001 szeptembere és 2002 márciusa között több mint 600 munkaórát töltött a terrortámadás helyszínén, és 2009-ben azért vonult nyugdíjba, mert asztmát diagnosztizáltak nála.

Ron 2012-ben, mindössze 50 évesen fokozatosan vesztette el az emlékezetét, ezelőtt 8 évvel a szellemi képességei egy 85 éves ember szintjére csökkentek.

Dawn Kirchner szerint

A tanulmány alapján Ron demenciája egyértelműen a terrortámadáskor elszabadult káros anyagokkal hozható összefüggésbe.

A terrortámadás háttere

Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga alapján, New Yorkban helyi idő szerint 2001. szeptember 11-én, reggel 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába.

A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani.

Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

A támadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember - 90 ország állampolgárai – halt meg, földi maradványaik azonosítása még ma sem fejeződött be teljesen.

A négy repülőgépen 246 főnyi utas és személyzet tartózkodott, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg (közülük 343 a mentésben részt vevő tűzoltó, 71 rendőr volt), a Pentagon elleni támadás 125 halálos áldozatot követelt. A merényletsorozatot az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat 2004-ben magára vállalta.

Oszama bin Laden Forrás: AFP

George W. Bush elnök közvetlenül az események után sugárzott televíziós beszédében azt mondta:

Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.

Ezzel összefüggésben indult meg az afganisztáni és az iraki háború.

Bush 2001. október 26-án írta alá a Kongresszus által három nap alatt elfogadott „hazafias törvényt" (Patriot Act), amely sokkal szélesebb jogkört biztosított a hatóságoknak. A második világháború utáni legnagyobb közigazgatási reform keretében létrehozták a Belbiztonsági Minisztériumot, és jelentősen átszervezték az időnként egymással versengő titkosszolgálatokat, amelyek súlyos mulasztásokat követtek el, és képtelenek voltak a hatékony fellépésre.

Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak, a hazafiság (Patriot Day) napjának,

2009-ben Barack Obama demokrata párti elnök a szolgálat és emlékezés napjának nyilvánította. Az összedőlt ikertornyok helyén a merényletek tizedik évfordulóján emlékzuhatagot alakítottak ki, a vízesés falának peremére az áldozatok nevét írták fel. A részben föld alatti nemzeti emlékmúzeum 2014 májusában nyílt meg.

Az amerikai törvényhozás - Obama vétója ellenére - 2016 szeptemberében megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, köztük Szaúd-Arábiát, mert a 19 elkövető közül 15 szaúdi állampolgár volt. Az első ilyen keresetet 2019 júliusában nyújtották be a manhattani kerületi bíróságon.

Az amerikai kongresszus ugyancsak állandó kompenzációs alapot hozott létre azoknak a rendőröknek, tűzoltóknak és munkásoknak, akik a terrortámadások utáni mentés során szenvedtek egészségkárosodást, a törvényt Donald Trump elnök 2019. július 29-én írta alá.