Többen meghaltak a tálibok támadásaiban Afganisztánban

tálib, Afganisztán
Afghan Taliban fighters and villagers attend a gathering as they celebrate the peace deal signed between US and Taliban in Laghman Province, Alingar district on March 2, 2020. The agreement was signed in Doha, Qatar, by US Special Representative for Afghanistan Reconciliation Zalmay Khalilzad -- the chief US negotiator in the talks with the Taliban -- and Mullah Abdul Ghani Baradar -- the Taliban's chief negotiator. Secretary of State Mike Pompeo witnessed the signing. (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto) (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Többen meghaltak és megsebesültek a tálibok afganisztáni támadásaiban kedden - közölték helyi tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

Az ország északi részén található Balh tartományban egy öngyilkos merénylő teherautóba rejtett pokolgépet robbantott, a támadásban legalább öten - két kommandós és három civil - életüket vesztették - mondta el Munír Ahmad Farhad, a tartományi kormányzó szóvivője.

A tálibok vállalták a merényletet

Az afgán hadsereg egyik szóvivője, Haníf Rezaje beszámolója szerint legalább harmincan megsebesültek a robbantásban, amely több közeli lakóépületben is kárt tett. Rezaje hozzátette:

a sebesültek többsége nő és gyerek.

A támadásra az afgán hadsereg különleges erőinek egyik tábora közelében került sor.

A merénylet elkövetőiként a tálibok jelentkeztek. Zabiulláh Mudzsáhíd tálib szóvivő a Twitteren azt állította, hogy több tucat katonával végeztek.

Támadás Sahraknál, robbantás Kabulban

Ugyancsak kedden egy, a Gór tartománybeli Sahrak körzetben felállított ellenőrző pontnál is támadást követtek el ismeretlen fegyveresek - mondta el Aríf Aber tartományi kormányzati szóvivő. Az ötórás tűzharcban az afgán biztonsági erők nyolc tagja meghalt, és öt megsebesült - tette hozzá Aber.

A hatóságok a tálibok számlájára írták az incidenst.

Kabulban egy út mentén elhelyezett pokolgép végzett egy rendőrtiszttel, egy rendőrnő és sofőrje pedig megsebesült, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak rájuk - számolt be Ferdausz Faramarz, a fővárosi rendőrfőnök szóvivője.

A sebesült rendőrnő, Szaba Szaher egyben ismert színésznő.

Állapota stabil.

Egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást, de a tálibok és az Iszlám Állam is aktív Kabulban.

A fogolycserék után megkezdődhetnek a béketárgyalások

Eközben az afgán védelmi minisztérium hétfő esti közleményében arról tájékoztatott, hogy a hadsereg 91 tálib harcossal végzett légi és szárazföldi műveletekben. A katonaság célja az volt, hogy megtisztítsák a Kunduzt Hánábáddal összekötő autópályát a szélsőségesektől. A közlemény szerint ötven tálib megsebesült az összecsapásokban. Az autópályát később megnyitották a forgalom előtt.

Az erőszak az afganisztáni békefolyamat egyik legnagyobb kerékkötője: az ENSZ júliusi jelentése alapján

1282-en vesztették életüket különféle támadásokban az ázsiai országban az év első felében.

Szakértők és közvetítők azt remélik, hogy a fogolycsere lebonyolítását követően hamarosan megkezdődhetnek a béketárgyalások a kormány és a felkelők között.