Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre több magyar család választ magyar iskolát a környező országokban

kötelező lesz az erkölcstanóra az általános iskola első osztályától, illusztráció
Vágólapra másolva!
A környező országokban élő magyar családok közül egyre többen választanak magyar iskolát - erről beszélt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a korábbi években csökkent a magyar iskolát választók aránya, 2010 óta viszont stabilitás, bizonyos régiókban pedig pozitív tendenciák figyelhetők meg. A Felvidéken például idén többen választottak magyar iskolát, mint tavaly.

A Vajdaságból azt a hírt kapták, hogy stabilak a számok.

Ezek mellett Erdély és Kárpátalja területén is látszik egy trendváltozás.

Egyre ritkább, hogy egy tisztán magyar család ne magyar iskolát válasszon. A vegyes családok közül is egyre többen ismerik fel a magyar iskola előnyeit.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a gyerekek jobban tudnak érvényesülni, akik anyanyelven kezdik az oktatást.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Csáky Csongor beszélt arról is, a Rákóczi Szövetség több évtizede fontos feladatának tekinti, hogy külhonban bátorítsa a családokat, hogy merjenek magyar iskolát választani. Ez is hozzájárul a magyar kultúra, a magyar közösségek fennmaradásához.

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával.

A külhoni magyar iskolakezdő gyerekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom - közte több száz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve ezzel a szülők felelős és helyes döntését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről