Kiengedték a kórházból Milos Zeman cseh elnököt

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Kiengedték szombaton a prágai Központi Katonai Kórházból Milos Zeman cseh elnököt, akit a keddi kartörése után kellett megműteni - közölte Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője.
Vágólapra másolva!

Zeman szövődménymentesen gyógyul és ambuláns kezelésben részesül a továbbiakban - közölte Jitka Zinke, a kórház szóvivője. Az államfő lábadozását a Prága melletti Lany kastély elnöki rezidencián tölti - mondta még Jirí Ovcácek.

Egészségi állapota miatt az orvosok tanácsára Zeman elhalasztotta a jövő hétre tervezett dél-morvaországi látogatását.

Milos Zeman Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

A 75 éves államfő régóta neuropátiában szenved, a betegség mindkét lábát érinti, ezért csak sétapálcára támaszkodva járhat.

Zeman azonban a kedd esti híradó megtekintése után megpróbált egyedül felállni a karosszékéből, bot és testőrök segítsége nélkül, de elesett, és eltörte a jobb kezét.

A Központi Katonai Kórházba szállították, ahol szerdán altatásban megműtötték.

"Zeman elutasította a sétapálca használatát és a testőrök segítségét. Azt mondta, hogy némi távolságot egyedül is meg tud tenni, de nem kellett volna ezt csinálnia" - mondta Ovcácek a CTK-nak.

A 2013 óta hivatalban lévő Zeman - aki 1988 és 2002 között miniszterelnök is volt - neuropátián kívül kettes típusú cukorbetegségben is szenved. Tavaly októberben több napot töltött kórházban.