Dühös tömeg fogadta a francia elnököt Bejrútban

MACRON, Emmanuel
Bejrút, 2020. augusztus 6. Emmanuel Macron francia elnök (k) látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy hat évvel ezelőtt elkobzott és raktárban őrzött vegyianyag-hajórakomány robbant fel. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus
Vágólapra másolva!
A francia segítség nem kerül korrupt kezekbe - fogadkozott a feldühödött libanoni tömegnek Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Bejrútban. Hozzátette, hogy új politikai megállapodást szorgalmaz a libanoni vezetők között. Ahogy azt az Origo megírta. Libanon márciusban csődbe ment, és azóta csak romlott a gazdasági helyzet. A keddi robbanáshoz pedig az állam működésképtelensége és a hatalom korrupciója is hozzájárult. Libanon 1946-ig francia megszállás alatt állt, erős a francia befolyás az országban, ezért a francia elnök az első, aki Bejrútba látogatott a robbanás után.
Vágólapra másolva!

"Valamennyi politikai erővel tárgyalni fogok, és új alkura fogom őket kérni. Azért vagyok itt, hogy új politikai alkut javasoljak nekik" - mondta a francia elnök.

Emmanuel Macron azután látogatott Bejrútba, hogy a libanoni főváros kikötői negyedében kedden nagy erejű robbanás pusztított, amelynek során a legutóbbi információk szerint legalább 157 ember meghalt és ötezer a sérültek száma.

Macron a gyász jeléül fekete nyakkendőben és testőrök gyűrűjében látogatást tett Bejrút lerombolt utcáin.

Látom az indulatot az arcukon, a szomorúságot. Ezért vagyok itt - mondta bejrútiak egy csoportjának, kezet fogva velük a törmelékek borította utcán. A francia elnök több egészségügyi és más segélyt ígért Libanonnak, miközben

a tömeg "Forradalmat!", "A nép a rendszer bukását akarja" jelszavakat skandált.

Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után Forrás: MTI/EPA/Pool/Thibault Camus

Már a robbanás előtt, amelynek a lökéshullámát több száz kilométerre is lehetett érezni, súlyos gazdasági válság sújtotta Libanont. A bankok válságban vannak, a nemzeti valuta értéke az ötödére esett, az infláció 90 százalékos.

Miután meglátogatott egy, a robbanás által megrongált gyógyszertárat, Macron megígérte, hogy nem ad "biankó csekket" a hatalomnak.

A kikötőben tárolt 2750 tonnányi ammónium-nitrát robbanása után 300 ezren váltak hajléktalanná a csődben lévő országban, ahol a lakosság közel fele amúgy is a szegénységi küszöb alatt él.

A francia elnök először a robbanás által letarolt kikötőbe látogatott el, ahol egy francia mentő elmondta, hogy jó esély van arra, hogy találnak túlélőket. Továbbra is több tucatnyi ember szerepel az eltűntek listáján.

Emmanuel Macron fegyveresek kíséretében a romok közt. Forrás: AFP/Thibault Camus

Szerdán Marván Abbud, Bejrút kormányzója apokaliptikusnak nevezte a helyzetet a fővárosban, ahol a kormány két hétre szükségállapotot rendelt el.

A robbanás tovább növelte a libanoniak dühét, akik 2019 végén hetekig tüntettek az utcán annak kifejezésére, hogy elegük van az egész politikai osztályból, a miniszterelnök, Szaad Hariri bele is bukott a tüntetésekbe.