Az EBESZ felajánlotta, hogy közvetít Minszk és az ellenzék között

LUKASENKA, Aljakszandr, Fehéroroszország, Lukasenko, tüntetés
Minszk, 2020. augusztus 17. Régi nemzeti zászlókkal tüntetnek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen Minszkben 2020. augusztus 17-én. Fehéroroszországban egy hete tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást. MTI/EPA/Jauhen Jercsak
Vágólapra másolva!
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöksége hétfőn felajánlotta, hogy közvetít a fehérorosz kormány és az ellenzék között a nyitott és építő párbeszéd megteremtése érdekében a vitatott kimenetelű elnökválasztás után kialakult belpolitikai válságban.
Vágólapra másolva!

A felajánlás szerint, amely a bécsi székhelyű szervezet honlapján jelent meg, Edi Rama albán miniszterelnök,

az EBESZ soros elnöke találkozna a minszki kormány tagjaival és az ellenzék képviselőivel.

Az EBESZ ismét közölte, hogy aggasztónak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás lefolytatását, amelynek ellenőrzésére nem kapott lehetőséget a fehérorosz hatóságoktól, valamint nyugtalanítónak véli, hogy a fehérorosz hatóságok aránytalanul erőszakosan bántak a békés tüntetőkkel, akik a választás hivatalos eredménye miatt tiltakoztak.

Problémásnak tartja a szervezet azt is, hogy

számos demonstrálót önkényesen őrizetbe vettek, valamint sokak vádja szerint többeket megkínoztak.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések, az ellenzék és a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta azt, ezért több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelik.

Hivatalos adatok szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát kapta meg.

Az EBESZ néhány nappal a választás előtt közölte, hogy ezúttal nem küld az országba megfigyelőket, mert nem kapott időben meghívót. A szervezet vizsgálatai nemcsak magukra a szavazásokra terjednek ki, hanem a voksolást megelőző időszakra is, különös tekintettel a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására.

Régi nemzeti zászlókkal tüntetnek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen Minszkben augusztus 17-én Forrás: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

A fehérorosz választási bizottság szerint 64 Minszkben szolgálatot teljesítő diplomatának megvolt a lehetősége az elnökválasztás megfigyelésére. Rajtuk kívül a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének 184 képviselője működött közre megfigyelőként. Ők hétfő délelőtt elégedetten nyilatkoztak, nem találtak arra utaló jelet, amely kétségbe vonhatná a választás legitimitását Szergej Lebegyev orosz politikus szerint.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülés keretében megállapodtak arról, hogy szankciókat készítenek elő a felelősök ellen a tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények meghamisítása miatt.

Az EU hangsúlyozta: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét.

Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az EBESZ-en keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a hibáknak a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Egyúttal a borzalmas elnyomás ügyében is nyomozást javasolt. Egils Levits lett államfő szintén EBESZ-vizsgálatot követelt.