Hét órán keresztül nem volt áram Srí Lankán

áramkimaradás Srí Lanka
A man holds a candle as he gets a hair cut in Colombo on August 17, 2020, during a lengthy electricity outage affecting the entire country of more than 21 million people. - Some 21 million people across Sri Lanka were without power on August 17 after an hours-long nationwide outage following a "unspecified failure" at a major power plant, the state-run electricity board said. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hét órán keresztül nem volt áram egész Srí Lankán hétfőn, mert meghibásodott egy olajtüzelésű erőmű a főváros közelében.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hét órára áram nélkül maradt egész Srí Lanka, mert meghibásodott egy a főváros közelében lévő erőmű - írja a The Guardian.

Az áramkimaradás körülbelül 21 millió embert érintett.

Egy vendég tartja a gyertyát, hogy a fodrász le tudja vágni a haját az áramkimaradás alatt augusztus 17-én Colombóban Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A cikk idézi Dullas Alahapperuma energiaügyi minisztert, aki szerint egy a Kerawalapitiya erőműben történt "technikai hiba" okozta a kimaradást hétfőn dél körül. Hét óra után a szolgáltatás helyreállt a fővárosban, Colombóban, a sziget egyes részein azonban továbbra sincs áram.

A Kerawalapitiya adja a teljes ellátás 12 százalékát

A The Guardian cikke szerint az áramkimaradás komoly gondott okozott a főváros forgalmas útjain, mert leálltak a jelzőlámpák. Villamosenergia hiányában

sok helyen gond volt a vízszolgáltatással, mert leálltak az elektromos szivattyúk.

A kórházakban saját energiaforrásról tudtak biztosítani az áramot, a repülőtér pedig a koronvírus-járvány miatt már korábban szinte teljesen leállt.

A cikk emlékeztet, hogy helyi áramkimaraádsok gyakran előfordulnak Srí Lankán, ehhez hasonló, országos kimaradásra azonban 2016 óta nem volt példa: akkor nyolc órán keresztül nem volt áram a szigeten.

Srí Lanka áramtermelésének közel felét hőerőművek adják, a fennmaradó részt pedig szél- és vízerőmüvek biztosítják. A Kerawalapitiya erőmű egy olajtüzeléső erőmű, amely a teljes villamosenergia ellátás 12 százalékát adja.