Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatan meghaltak és hatalmas pusztítást végzett a Laura hurrikán

Laura hurrikán
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a Laura hurrikán elvonulása után Cameron városában 2020. augusztus 27-én.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Laura hurrikán által leginkább sújtotta államában, Louisianában hatan haltak meg. Ott, Texas és Arkansas államokban az elsődleges becslések szerint legalább 700 ezren maradtak áram és ívóvíz nélkül. A Fox News hírcsatorna beszámolója szerint ugyanakkor egyes szakemberek azt mondják, még így is a vártnál kisebb károkat okozott Laura. 
Vágólapra másolva!

A Laura hurrikán helyi idő szerint csütörtök hajnalban 240 km/órás sebességgel csapott le Louisianára, ahol

házakat döntött össze, hatalmas fákat csavart ki tövestől, egész kisvárosok kerültek víz alá.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a Laura hurrikán elvonulása után Cameron városában 2020. augusztus 27-én. Forrás: MTI/AP/The Advocate pool/Bill Feig

Egy 14 éves kislány akkor halt meg, amikor csütörtökön a házukra dőlt egy hatalma fenyőfa, egy 24 éves férfi megfulladt a háza pincéjében, ahová lemenekült, és amely telítődött szén-monoxiddal a működő áramfejlesztő miatt.

Egy másik 30 év körüli férfi pedig vízbe fulladt, miközben csónakkal próbált menekülni a hatalmas vihar közepette. Egy 68 éves férfi is egy kidőlt fa miatt halt meg.

Légi felvétel kidőlt fákról a Laura hurrikán elvonulása után a Louisiana állambeli Lake Charles közelében 2020. augusztus 27-én. Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

Louisianában a 80 ezres Charles Lake ipari és kaszinóvárosban szinte minden ház, épület romokban áll. Leszakadt tetejű, betört ablakú házak sorakoznak mindenhol, az utcákat beterítik a kidőlt fák.

A helyi repülőtéren a kisebb repülőgépeket is felkapta a tornádószerű szél, és egy tévétornyot is ledöntött.

Louisiana államban több mint 500 000, Texasban 125 000 és Arkansasban 37 000 háztartásban nincs áramszolgáltatás. A kormányzó ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy az előrejelzések szerint lehetett volna rosszabb is a "túlélhetetlen hurrikánként" beharangozott Laura.

- mondta John Bel Edwars, Louisiana kormányzója pénteken.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a Laura hurrikán elvonulása után a Louisiana állambeli Lake Charles közelében 2020. augusztus 27-én. Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

A Fehér Házban pénteken bejelentették, hogy Donald Trump amerikai elnök a hétvégén ellátogat a hurrikán által leginkább sújtotta térségekbe, hogy személyesen egyeztessen a vezetőkkel a károkról.

Időközben Laura 2-es erősségűre mérséklődött, de az országos meteorológiai szolgálat változatlanul katasztrofálisnak minősíti a hurrikánt, amely miatt a tengeren 10-15 méteres hullámok is lehetnek és özönvízszerű esőzésekre is számítanak. A texasi Galvestontól a louisianai New Orleansig a hurrikán óránként 150 kilométeres sebességgel száguld a két állam part menti vidékein.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről