Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Július végéig harminc vasúti baleset történt Magyarországon

Vecsés, 2020. február 11. Összetört személygépkocsi, miután tehervonattal ütközött Vecsés és Üllő között egy vasúti átjáróban 2020. február 11-én. Az üresen álló autónak a másik vágányon szembejövő, Ceglédről a Nyugati pályaudvarra tartó személyvonat is nekirohant. A balesetben senki nem sérült meg. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Közös közúti-vasúti ellenőrzést indított a vasúti átjárók biztonságáért a MÁV és a rendőrség. Idén júliusig harminc vasúti átjáróban bekövetkezett baleset történt, ebből kettő halálos volt.
Vágólapra másolva!

A témában tartott pénteki, gárdonyi sajtótájékoztatón Biber Anett a MÁV Zrt. szóvivője azt mondta, minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok betartásával.

– mondta.

Összetört autó, miután tehervonattal ütközött Vecsés és Üllő között egy vasúti átjáróban 2020. február 11-én Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Jelezte, hogy éppen emiatt a nyári szezonban a MÁV és a rendőrség közös akciójában

öt pénteken keresztül nyolc Balaton-parti és velencei-tavi település útátjárójában hívják fel a figyelmet a közút és vasút kereszteződéseiben bekövetkező balesetek megelőzésére.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az utóbbi tíz évben nem történt olyan baleset vasúti átjáróban, amelyben a vasút felelősségét megállapították volna, vagyis ezek mind a közúton közlekedők, autósok, kerékpárosok vagy gyalogosok figyelmetlenségéből adódtak.

– mondta.

Csibrik Csaba, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a KRESZ egyértelműen szabályozza, milyen módon kell megközelíteni egy vasúti átjárót. Azt is, hogy mi a teendő biztosítóberendezés hiányában és miként kell viselkedni a meglétekor.

Utóbbi esetben a fehér jelzés nem a szabad utat mutatja, hanem csak a vasúti berendezés megfelelő működését jelzi, tehát akkor is körül kell nézni és fokozott óvatossággal kell megközelíteni az átjárót.

- mondta.

A MÁV sajtóanyaga szerint az idén júliusig történt harminc vasúti átjáróban bekövetkezett balesetből kettő volt halálos kimenetelű, tizenkettő személyi sérüléssel, tizenhat pedig anyagi kárral végződött.

A 2010-2019 közötti időszakban a legkevesebb ilyen baleset 2015-ben történt, az 57-ből 12 volt halálos. A legtöbb baleset 2018-ban történt, az akkori 88 esetből 21 volt halálos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről