Egyre erőszakosabb a libanoni kormányellenes tüntetés, a rendőrök lövéseket adtak le, a tüntetők egy része elfoglalta a külügyminisztériumot

demonstration TOPSHOTS Horizontal
Lebanese protesters hurl rocks towards security forces during clashes in downtown Beirut on August 8, 2020, following a demonstration against a political leadership they blame for a monster explosion that killed more than 150 people and disfigured the capital Beirut. (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
Több ezer ember gyűlt össze szombaton Bejrút belvárosában, és az általuk hanyagnak, korruptnak és alkalmatlannak tartott politikai elit távozását követelték a keddi, kikötőben történt hatalmas robbanás miatt. A rendőrök gumilövedékeket és könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen. Az összecsapásokban eddig 130 ember megsérült, többeket kórházba kellett szállítani. A tüntetők egy része megrohamozta a libanoni külügyminisztérium épületét, melyet kikiáltottak a "forradalom főhadiszállásának", később további kormányépületeket is ostromoltak. Szombat este a líbiai kormányfő a tüntetések hatására előrehozott parlament választások kiírását javasolta.
Vágólapra másolva!

"Bosszút! Bosszút! Vesszen a rezsim!" - skandálta a tömeg az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint.

A tiltakozást a szervezők az "Ítélet napja" címszóval hirdették meg, a libanoni közösségi médiában pedig a tüntetésekkel kapcsolatban a leggyakoribb kifejezés, amit a tiltakozók használnak az, hogy "Akasszátok fel őket!".

Tüntetők dobálják kövekkel a rendőröket Bejrútban 2020. augusztus 8-án. A tüntetők a kormány távozását követelik Forrás: AFP/Str

A rohamrendőrség könnygázt vetett be a tiltakozók egy fiatal csoportja ellen, akik

kövekkel és botokkal dobálták meg a rendőröket, és megpróbáltak áthatolni azon a kordonon, amivel a rendőrség a parlamenthez vezető utat lezárta.

A tömeg nagy része azonban az AFP szerint békés volt.

Később lövéseket lehetett hallani a megmozdulás helyszínén, és a rendőrség a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy lövéseket adtak le.

A helyi televízió élő közvetítésében vérző embereket lehetett látni, akiket a Reuters szerint gumilövedék találhatott el.

A kormányellenes tiltakozásokon kirobbant erőszak miatt a helyi vöröskereszt 117 sebesültet látott el a helyszínen, 55 embert pedig kórházba kellett vinni.

A tüntetésen legalább 130 ember megsérült, több embert kórházba szállítottak. Forrás: AFP/Patrick Baz

A tüntetők megrohamozták a libanoni külügyminisztériumot és más kormányépületeket is

Nyugalmazott katonatisztek vezetésével tüntetők megrohamozták a libanoni külügyminisztérium épületét Bejrútban, melyet kikiáltottak a "forradalom főhadiszállásának".

A tévében élőben közvetített támadást akkor hajtották végre, amikor a biztonsági erők nagy erőkkel vonultak fel a belvárosban, ahol több ezer tiltakozó követelte a politikai elit távozását.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint

több tucat tiltakozónak sikerült behatolni a külügyminisztérium épületébe, ahol a kormány és a politikai elit elleni jelszavakat skandáltak, és elégették Michel Aun államfő portréját.

Az épület bejáratnál hatalmas transzparenst feszítettek ki, melyen az áll, hogy Bejrút a forradalom fővárosa.

- kiabálta egy hangosbeszélőbe egy tiltakozó az épületnél. Onnan szólították fel a tiltakozókat, hogy foglalják el az összes minisztériumot. Szombat este az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a külügyminisztériumból a hadsereg kiszorította a behatolókat.

Később a feldühödött tüntetők kormányépületeket ostromolnak, köztük

a környezetvédelmi minisztériumot, a libanoni bankszövetség székházát és az energetikai minisztériumot. A parlament épülete előtt tűz ütött ki,

lövöldözésről is érkeztek hírek, de a parlamenti őrség cáfolta ezeket. Bejrút belvárosában összecsapások zajlanak a tüntetők és a biztonsági erők között. Egy rendőrségi szóvivő szerint egy rendőr meghalt, amikor az őt üldöző tüntetők elől menekült, és belezuhant egy liftaknába.

Libanoni kormányellenes tüntetők Bejrútban 2020. augusztus 8-án Forrás: MTI/EPA/Nábil Munzer

Előrehozott választásokat javasol a libanoni miniszterelnök

A tüntetés kezdete előtt nem sokkal találkozott Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri parlamenti elnökkel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus a Twitteren azt írta, hogy kifejezte az európaiak szolidaritását a libanoni néppel, egyben világossá tette, hogy a libanoni politikai erőknek együtt kell működniük egymással a közjó érdekében, és reformokat kell végrehajtaniuk.

Szombat este a tüntetések hatására Haszan Diáb libanoni kormányfő előrehozott parlament választások kiírását javasolta.

"Előrehozott választások nélkül nem tudunk kilábalni ebből a válságból" - olvasta fel közleményét a libanoni kormányfő. Diáb hozzátette, hogy nem ő a felelős az ország hónapok óta tartó gazdasági és politikai válságáért. Elmondta azt is, hogy még két hónapon át kész hivatalban maradni, amíg a politikai erők megállapodnak az előrehozott választások kiírásáról. "Én a változásra vágyó libanoniakkal vagyok" - szögezte le Diáb.

Folyamatosak a kormányellenes tüntetések

Libanon már a keddi robbanás előtt is hónapokon át forrongott.

2019 ősze óta hatalmas tüntetések voltak országszerte, az ország gazdasága és a libanoni font értéke mélyrepülésbe kezdett, és a tömegek követelték az általuk a válságért felelősnek tartott politikai elit távozását.

Kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

Bejrút kikötőjében kedden robbant fel több mint 2700 tonna ammónium-nitrát. Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Alaeddin

A detonációt követően kiderült, hogy

illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Ezt követően egymásra mutogatás kezdődött, és a hatóságok 19 embert őrizetbe vettek, köztük a bejrúti kikötő és a vámhivatal vezetőjét.